Slide


PARTENERI:

Lista funcțiilor din siguranța feroviară, completată

By

Ministerul Transporturilor a propus luni introducerea a încă unei funcții pe lista celor care concură la siguranța feroviară. Lista funcțiilor din siguranța feroviară a fost completată.

Ministerul Transporturilor a propus luni introducerea funcției de conducător autodrezină pe lista celor care concură la siguranța feroviară.

„Dintr-o eroare materială și din cauza unui număr foarte mare de propuneri din partea partenerilor sociali, a fost omisă funcția de ”conducător autodrezină”. Conform clasificării ocupațiilor din România, funcția de ”conducător autodrezină” are codul COR 831103, fiind situat în grupa minoră ”831 – Mecanici de locomotivă și asimilați”, grupa de bază ”8311 – Mecanici de locomotivă”, explică ministerul în nota de fundamentare a măsurii.

Lista funcțiilor din siguranța feroviară

Lista aprobată prin Ordinul 1561 din 13 septembrie 2022 conține 64 de meserii/funcții pe zona feroviară și 14 meserii/funcții pe zona de transport cu metroul.

Potrivit Legii Statutului Personalului Feroviar, persoanele cu activități menținute în Ordinul de ministru de mai sus se pot pensiona mai devreme cu cinci ani (fără a fi penalizate) dacă îndeplinesc și condiții de vechime în meseria/funcția respectivă.

„Personalul feroviar, care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii, din care cel puțin 30 de ani în activitățile prevăzute la art. 35, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege”.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share