Slide


PARTENERI:

Lituania, blocadă feroviară împotriva Rusiei

By

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE. 

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania, informează Agerpres.

Ruta feroviară poate fi înlocuită de una navală dinspre Sankt Petersburg prin Marea Baltică care este însă mai lungă.

Moscova a reacţionat cu furie la restricţiile impuse de Lituania asupra transportului feroviar între exclava sa de la Marea Baltică şi restul teritoriului rusesc, conform DPA.

”Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris pe canalul său de Telegram Konstantin Kosacev, personalitate marcantă în domeniul politicii externe şi vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei.

”În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris Kosacev. De exemplu, a spus el, acordul de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Rusia stipulează că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

Ţările occidentale au impus sancţiuni de amploare împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei de la sfârşitul lunii februarie.

Lista de sancţiuni a UE include, în special, cărbune, metale, materiale de construcţii şi tehnologie avansată şi se estimează că interdicţia impusă de Lituania va afecta aproximativ 50% din articolele importate de Kaliningrad, potrivit guvernatorului regiunii, Anton Alihanov, care a calificat măsura ca fiind ilegală.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share