Site logo

Lucrările la Pasajul Solventul au produs o surpare între liniile de cale ferată

28 ianuarie 2025

Lucrările la Pasajul Solventul din Timișoara s-au oprit, după ce subtraversarea celor 10 linii de cale ferată a provocat o surpare între șine.

Surparea s-a produs foarte aproape de Gara de Nord din Timișoara și a fost afectată circulația trenurilor, informează Express de Banat.

”În 26.01.2025, după o etapă de împingere a chesonului, a apărut o surpare a terenului între liniile CF Rampa Veche și linia CF Rampa Mare. În 27.01.2025 s-a întrunit o comisie mixtă formată din antreprenor, beneficiar, supervizor, reprezentanții CNCFR SA – SRCF Timișoara, pentru a stabilii condițiile de lucru în siguranță a execuției pasajului. Lucrările de împingere a chesonului se vor relua după emiterea de către proiectant a soluției de remediere, inclusiv a condițiilor de execuție cu perturbarea minimă a traficului feroviar. În urma surpării terenului pe zona liniei de garare în remiza SC Regio Calatori SA, au existat perturbări în circulația feroviară. Circulația afectată de incident este reluată parțial în acest moment”, au trasmis reprezentanții SRCF Timișoara.



Lucrările se vor relua într-un ritm mai lent

Reprezentanții Primăriei Timișoara, cea care construiește Pasajul Solventul, au transmis pentru publicația menționată că nu mai există niciun pericol și că se așteptau la astfel de probleme, pentru că fundațiile au peste 100 de ani.

”Ne așteptam să avem probleme de sol și că va fi o impredictibilitate și o incertitudine legată de ritmul în care putem să avansăm, dat foarte mult de contextul de sol pentru că primele două linii pe sub care am trecut au fundația de peste 100 de ani, sunt din perioada austro-ungară, nu a mai intervenit nimeni în mod susținut pe fundație. Cu siguranță, de-a lungul timpului acolo au existat rețele de utilități care au fost schimbate, au fost zeci de intervenții de-a lungul timpului, care au săpat la fundația liniilor. Nu suntem sistați cu șantierul. Într-adevăr, împingerea a fost oprită ieri”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

După ce se va relua împingerea chesonului pe sub liniile de cale ferată, avansul va fi mai lent.

”Am stabilit un plan de măsuri. Proiectantul va dispune anumite modificări și, probabil, până la sfârșitul săptămânii acesteia, vom relua împingerea. Vom face o monitorizare foarte exactă, mai ales că ne apropiem de linia următoare, este cea care ne conectează cu Serbia și e important să monitorizăm minut de minut modul în care afectează împingerea stratului de la suprafață. Probabil vom reduce un pic ritmul de împingere. Dacă am văzut progres de 2 metri pe zi, probabil aceste progrese vor fi mult mai mici de-acum încolo”, a mai explicat viceprimarul Timișoarei.

Chesonul din beton, cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri, care practic va reprezenta pasajul propriu-zis, a fost finalizat anul trecut în noiembrie, iar o lună mai târziu a început străpungerea stratului de pământ și subtraversarea celor 10 linii de cale ferată.

Pasajul Solventul este construit în continuarea străzii Bogdăneștilor și va avea patru benzi de circulație, câte două pe fiecare sens. Va avea o lungime de 90 de metri, va trece pe sub 10 linii de cale ferată, va avea linii de tramvai, dar și trotuare și piste de biciclete, pe ambele părţi.

Contractul pentru actualizarea proiectului tehnic și execuție lucrări a fost câștigat prin licitație de o asociere formată din Spic (lider/Italia), Pod-Proiect (Iași) și Sylc Con Trans (Arad). Lucrările la Pasajul Solventul au o valoare de 132 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care 43 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar restul, din bugetul local.

Share