Site logo
Mai are cinci zile. Cătălin Drulă, încă așteptat să se pronunțe oficial pe metroul Otopeni
1 martie 2021

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, mai are la dispoziție cinci zile pentru a se pronunța în privința demarării procedurii de achiziție pe lucrări și proiectare structură a metroului spre Otopeni, secțiunea Băneasa – Aeroport. Ministrul Cătălin Drulă zice că nu ar mai fi nevoie de metrou, căci avem tren, însă argumentele lui nu stau în picioare.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

noul terminal de la Otopeni exproprierile la Otopeni

 

Potrivit informațiilor deținute de către Club Feroviar, conducerea Metrorex a solicitat ca până la data de 6 martie, Ministerul Transporturilor să ia o decizie în privința lansării în Sistemul Electronic de Achziții Publice a licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de structură pentru secțiunea de metrou Băneasa – Aeroport Otopeni.

Termenul de 7 martie decurge din faptul că în data de 7 ianuarie 2021 ANAP, Autoritatea de Achizții Publice, a aprobat documentația de licitație ce i-a fost prezentată de Metrorex. Totodată, ANAP a cerut autorității contractate Metrorex să modifice documentația în unele puncte în cel mult 60 de zile. Prevederile legale, anume HG 419/2018 privind normele metodologice de aplicare a OUG 98/2017, obligă autoritatea să încarce documentația modificată în termenul menționat, în caz contrar aceasta urmând să fie anulată.

Metrorex a trimis zilele trecute către minister o solicitare în care atenționează asupra aspectelor de mai sus și în care cere instrucțiuni dacă să trimită sau nu spre publicare în SEAP anunțul de participare.

Metrorex informează Ministerul că partea de costuri privind consultanța, asistența tehnică și supervizarea sunt acoperite 100% de un împrumut japonez JICA, în timp ce proiectarea și execuția sunt susținute prin împrumutul japonez în proporție de 85%, doar 15% urmând să fie acoperit de România.

Surse din domeniu informează că Metrorex a mai trimis în februarie în două rânduri solicitări de clarificare către Ministerul Transporturilor la care nu a primit răspuns și că procedurile de selecție a firmelor responsabile cu exproprierile de terenuri sunt avansate.

Critica criticii făcute de Cătălin Drulă conducerii Metrorex

Cătălin Drulă, oponent al metroului de Otopeni

Recent, ministrul Cătălin Drulă afirmă că segmentul magistralei de metrou M6 dintre Băneasa şi Aeroportul Henri Coandă s-ar afla într-un proces de reevaluare, în contextul în care magistrala M5, pe axa de est-vest a oraşului, ar putea avea o încărcare de călători de 10 ori mai mare.

“Sunt nişte semne de întrebare în legătură cu această investiţie (M6 Băneasa-Aeroport, n.r.), pe care o reevaluăm şi, în contextul în care o magistrală de metrou, odată construită, are nişte costuri foarte mari asociate şi ele trebuie să fie acoperite cu un trafic mare de călători, iar în Bucureşti sunt nevoi foarte mari de metrou pe nişte magistrale care ar avea o încărcare poate şi de zece ori mai mare. Mă refer de exemplu la magistrala M5, axa est-vest a Bucureştiului, şi la magistrala M4, axa nord-sud decalată faţă de centrul oraşului spre vest”, a susţinut Cătălin Drulă.

El a explicat că trenul de la Gara de Nord către aeroport, la terminalul actual, face 20 de minute, iar metroul ar face 35 de minute, cu 14 opriri, şi nici nu ar ajunge până la noul terminal al aeroportului.



“Magistrala M6 se face şi se va face cel puţin până la sectorul 1, faza 1, până la centrul Băneasa. Despre sectorul care vine de la Băneasa până la aeroport, suntem într-un proces de reevaluare la nivelul ministerului, pentru că trebuie să vedem exact fezabilitatea proiectului, dacă forma actuală este cea mai bună, pentru că vom avea un nou terminal care va prelua, conform studiului de fezabilitate din 2008, întreg traficul aeroportului, va fi undeva la 3 kilometri în partea cealaltă a pistelor, deci nu aici în terminalul 1, iar metroul, aşa cum este proiectat până în prezent, nu se leagă de acel terminal. Deci, iată o primă problemă care ar trebui rezolvată astfel încât chiar să fie folosit şi să fie util. Vă reamintesc că avem aici un tren, sunt 72 de trenuri pe zi pe această rută, este chiar la ieşirea din terminal, care face 24 de minute până în Gara de Nord, iar în sens invers e mai rapid, sunt 20 de minute. În momentul în care avem un tren care face 20 de minute, metroul, aşa cum e proiectat, ar face 35 de minute şi s-ar opri de 14 ori şi nu ar duce la noul terminal”, a afirmat Cătălin Drulă.

Argumente șubrede

Aici sunt unele inadvertențe. Astfel, proiectul respectiv are finanțarea, fiind asigurată printr-un acord încheiat între Ministerul Finanțelor Publice, ca reprezentant al statului român, și JICA, din partea statului japonez, acordul de împrumut fiind ratificat prin lege.

Din punct de vedere operațional, este de analizat nu numai durata unei călătorii cu metroul între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, care, într-adevăr, este mai mare cu 40%, comparativ cu transportul feroviar de suprafață. Trebuie luat însă în calcul și faptul că frecvența de succedare a trenurilor de metrou este mai mare cu 60% față de cea a legăturii feroviare. Cu alte cuvinte, trenurile sunt mult mai dese, față de timpul de așteptare de 40 de minute în cazul trenului.

În plus, cele două trasee deservesc bazine demografice diferite, linia de metrou asigurând legături atât cu cartierele din partea de nord a orașului, cât și cu inelul feroviar, la linia de centură, precum și orașul Otopeni.  Prin continuarea liniei 4 de la Gara de Nord la Gara Progresul, care intersectează în zona Izvor – Hașdeu magistralele 1, 3 și 5, în zona Eroii Revoluției Magistrala 2, se realizează legături cu toate magistralele de metrou. De altfel, proiectul se numește Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă, și nu Legătura rețelei de metrou cu Complexul Comercial Băneasa.

O analiză a utilității magistralei spre Otopeni poate fi citită aici. Erori de prioritizare la Ministerul Transporturilor

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share