Slide


PARTENERI:

Metrorex suspendă licitația pentru Tokyo-Aeroport Otopeni, Gulermak depune contestație în ultima zi înainte de depunerea ofertelor

By

Fără explicații Metrorex a suspendat luni licitația de proiectare și execuție a tronsonului de metrou din Magistrala 6, Tokyo-Aeroport Otopeni, pachetul 2 „proiectare şi execuţie lucrări de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și de curenți slabi”. 

Motivul suspendării nu a fost indicat de Metrorex în pagina dedicată procedurii de achiziție. Tot luni, coincidență sau nu, compania turcă Gulermak, câștigătoare a licitației de execuție a metroului din Cluj dar și a pachetului 1 din Tokyo-Otopeni, a depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, o contestație în care cerea refacerea documentației sau anularea acesteia. Motivul invocat de compania turcă ar fi acela că Metrorex ar fi modificat substanțial unele cerințe din documentația de licitație, fapt care ar împiedica o competiție corectă.

Eete posibil ca referirea să fie făcută și la firma Alsim Alarko care are în lucru primul tronson din Magistrala 6, anume 1 Mai – Tokyo, fapt care îi asigură avantaje competitive asupra conaționalilor săi (organizare de șantier deja făcută, transport mai ieftin al utilajelor) etc.

Termenul limită de depunere a ofertelor pentru lotul 2 Tokyo-Aeroport Otopeni, pachet 2, era 5 septembrie.

Contract pe pachetul 1 semnat în mai 2023

La începutul lunii mai oficialii Metrorex au semnat cu Gulermak (foto) contractul pentru pachetul 1 anume: „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă. (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). Proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo – Aeroport Otopeni”.

Valoarea contractului este de 1.278.415.271,87 lei, fără TVA. Sursele de finanțare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile – credit extern JICA, în baza acordului de împrumut ROM-P5, ratificat prin Legea nr. 228/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Contractul ce ar fi atribuit in urma licitației pentru pachetul 2 are o valoare estimativă de 1,29 miliarde lei.

Secțiunea de Nord, Tokyo – Aeroport Otopeni, a Magistralei 6 de metrou, are un traseu de 7,6 km și 6 stații cu următoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni) și face parte din Proiectul Magistrala 6 “Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă”.

Proiectul Magistrala 6 “Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă” cu o lungime totală de 14,2 km și 12 stații de metrou, ce va fi deservit de un număr de 12 trenuri noi de metrou, contribuie, prin realizarea sa, la dezvoltarea economiei regionale și îmbunătățirea mediului urban prin reducerea blocajelor de trafic, a accidentelor rutiere și a poluării aerului, fiind un proiect de utilitate publică de interes național.
Obiectivele specifice ce vor fi atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 6 de metrou:
• Facilitarea legăturii dintre Municipiul Bucureşti și Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, dar şi extinderea reţelei existente de metrou prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime totală construită de 14,2 km şi un număr de 12 staţii.
• Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce eficientizează durata de deplasare pe coridorul deservit.
• Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale:
• Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei comerciale, prin economia de timp pe care o va asigura noul transport subteran.

• Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii din punct de vedere al condiţiilor de mediu.
• Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării drumurilor, realizarea de economii de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpului de deplasare etc.

 

 

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share