Slide Slide


PARTENERI:

Ministerul Lucrărilor Publice a desemnat câștigătorul licitației de 17 tramvaie la Craiova

By

Ministerul Lucrărilor Publice a desemnat câștigătorul licitației de 17 tramvaie la Craiova, însă numele acestuia nu a fost făcut public pe motiv că ceilalți participanți pot depune contestații. Surse din industrie afirmă că licitația a fost cțștigată de către compania ucraineană Tatra – Yug, la un preț de 1,7 milioane euro pe bucată, respectiv 1,7 milioane euro pe bucată.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Vechile tramvaie din Craiova vor fi înlocuite

Informația a fost furnizată marți de către Primăria Craiova, dar licitația a fost organizată de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

„Licitația pentru furnizarea unui număr de 17 tramvaie finanțate din fonduri europene nerambursabile are, începând de vinerea trecută, un câștigător selectat. Procedura nu este finalizată încă, urmează 10 zile în care se pot face contestații. După această perioadă, contractul poate fi semnat.

„Iată că momentul mult așteptat de noi toți a venit: după șase luni de analiză, avem și un câștigător selectat care, dacă nu vor exista contestații, va începe producția pentru garniturile de tramvaie din Craiova. Primul tramvai nou ar trebui să circule pe șinele din orașul nostru spre finalul anului următor, iar cel de-al șaptesprezecelea va fi livrat cel târziu în vara anului 2022”, spun oficialii primăriei.

Valoarea totală a proiectului este de 202,34 milioane lei – fonduri europene nerambursabile, iar cofinanțarea Primăriei Craiova se ridică la 3,4 milioane lei.

Cele 17 tramvaie vor avea aproape 27 metri, vor putea transporta minimum 190 pasageri fiecare, dintre care minimum 50 pe scaune, vor fi dotate cu echipament Wi-Fi, sistem diagnosticare SIGDE, sistem management trafic CGMT, sistem audio-video de informare călători și sistem supraveghere video. Acestea vor fi distribuite pe trei rute ale operatorului local de transport

Noile tramvaie se vor adăuga flotei societății de transport în comun RAT SRL, alături de alte 16 autobuze electrice articulate furnizate de producătorul Solaris ce se află deja în producție, 30 autobuze electrice care sunt în licitare, toate achiziționate din fonduri europene nerambursabile. Alături de acestea, municipalitatea a mai achiziționat în anii trecuți 38 autobuze Euro 6 BMC noi și 29 autobuze Solaris.

În ultimii ani, cele mai mari investiții făcute de către Primăria Craiova, atât din fonduri europene cât și din fonduri proprii, au fost făcute pentru a crește calitatea transportului în comun prin dotarea cu mijloace de transport moderne, refacerea căilor de rulare a tramvaielor sau modernizarea infrastructurii din baza RAT Craiova.

Patru participanți la licitație

Ministerul Lucrărilor Publice a primit în iarna acestui an patru oferte la licitație. Aceasta este a treia oară când Guvernul încearcă să cumpere tramvaie pentru oraș. Cele patru oferte provin de la ucrainenii de la Tatra – Yug, polonezii de la Pesa, turcii de la Durmazlar și turcii de la Bozankaya.

Licitația pentru cele 17 tramvaie de 25 metri a fost relansată pe 25 decembrie 2019, după ce precedentele tentative au eșuat. Valoarea contractului este estimată la 170 de milioane de lei, fără TVA, iar cele patru oferte urmau să fie evaluate până pe 11 august 2020, potrivit datelor din platforma de achiziții publice SICAP. La începutul lunii decembrie 2019, a doua licitație pentru 13 tramvaie noi la Craiova a fost anulată, după ce prima eșuase în vară. Au fost invocate atunci “abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Ministerul lansase noua licitaţie pe 26 octombrie, după ce precedenta se anulase automat din cauză că nu fusese depusă nicio ofertă până la expirarea termenului – limită din 10 iunie. Achiziţia de tramvaie pentru Craiova, dar şi pentru alte oraşe, este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR).

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share