Ministerul Transporturilor va face distanțare socială în trenuri doar dacă Guvernul va suporta pierderile pe care CFR Călători le va înregistra din cauza acestor măsuri. Acest lucru este precizat în propunerile de noi reguli de călătorie cu trenul și metroul, aplicabile după 15 mai. Propunerile au fost întocmite plecând de la recomandările Institutului Național de Sănătate Publică.
Adrian Bărbulescu
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a pus în dezbatere publică propunerea privind setul de măsuri de prevenire și control a virusului SARS-CoV-2, pentru companiile de sub autoritatea sa, aplicabile după ridicarea stării de urgență, începând cu data de 15 mai.
Distanțare socială în trenuri, doar cu despăgubiri de la bugetul de stat
În acest set de reguli, un capitol aparte se referă la operatorul feroviar de stat CFR Călători.
Prima măsură menționată este menținerea regulii de ocupare a locurilor în vagoane pe pricipiul “ un loc liber, un loc ocupat”. Imediat vine însă și precizarea: ”cu condiția suportării costurilor suplimentare (50%) de la bugetul de stat”.
Apoi, se va introduce obligativitatea purtării măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călători, dar mănușile sunt doar recomandate, nu obligatorii.
Următoarea măsură este și ea condiționată de acordarea de despăgubiri de la Guvern. ”Rămâne suspendată posibilitatea de achiziționare de legitimatii de călători FĂRĂ LOC REZERVAT – cu condiția suportării costurilor suplimentare de la bugetul de stat”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică. De unde se trage concuzia că dacă Guvernul nu va suporta pierderile, CFR Călători va ăermite punerea în mișcare a unor trenuri aglomerate.
Distanțare socială în trenuri: fără vagoane restaurant și single la vagon de dormit
O altă măsură pentru limitarea infectării cu noul coronavirus este menținerea regulii ca șeful de tren/conductorul doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă. Pe de altă parte, se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor.
O altă regulă stabilește interdicția introducerii vagoanelor de tip restaurant în componența garniturilor. Nici nu e greu de aplicat, din moment ce CFR Călători mai are doar trei vagoane restaurant funcționale, care circulau de regulă în compunerea trenurilor internaționale. Cum traficul feroviar trasnfrontalier a fost suspendat, nici vagoanele respective nu au mai fost puse în circulație.
Următoarea măsură se referă la toaletele din din trenuri, pentru care este obligatorie asigurarea apei curente, a săpunului lichid și a dezinfectantului de mâini. În fine, pentru vagoanele de tip cusetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager în fiecare compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii.
Măsuri luate la Metrorex: plata cu cardul și afișe de informare
Un alt capitol în cadrul acestui set de măsuri pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus se referă la Metrorex.
Astfel, pentru informarea corectă a călătorilor asupra măsurilor de protecție împotriva Covid 19, atât la punctele de vânzare, cât și în trenuri, Metrorex a expus la loc vizibil afișe cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul.
Pe de altă parte, în cele 53 de stații de metrou existente s-a implementat sistemul de plată contactless cu cardul bancar direct la aparatele de taxare, pentru a limita utilizarea bancnotelor. Plată cu cardul este disponibilă și la toate casieriile din rețeaua de metrou, inclusiv la casieriile speciale. De asemenea, automatele de vândut cartele existente în stațiile de metrou beneficiază de acest sistem de plată modern.
În altă ordine de idei, s-au afișat stickere de avertizare pentru distanțare socială, la cabinele de acces. În dreptul punctelor de vânzarea a titlurilor de călătorie și în dreptul automatelor de vândut cartele au fost amplasate autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanței sociale.
În stațiile de metrou, prin intermediul instalațiilor de sonorizare, se fac anunțuri cu privire la păstrarea distanței sociale și a respectării măsurilor impuse de autorități. A fost montate și coșuri destinate măstilor/mănusilor utilizate.
Minimum un metru între călători, la metrou
În trenurile de metrou, se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât în picioare cât și pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între călători.
Accesul în stațiile de metrou se va face controlat, astfel încât pe peroane pasagerii să poată păstra distanța de minimum un metru între ei. Ministerul Transporturilor precizează că au fost întreprinse demersuri către Jandarmeria Romană și Brigada de Poliție pentru transportul public în vederea asigurării ordinii publice la accesurile de metrou, în scopul ordonării călătorilor, menținerii distanțării sociale și limitarea supraaglomerarii, mai ales la orele de vârf.
Programul de transport la Metrorex
Pe Magistralele 1+3 vor circula 32 de trenuri la interval minim de șase minute la orele de vârf, iar pe distanța comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, se va asigura un interval minim de două-trei minute.
Pe Magistrala 2, vor circula 21 trenuri, la orele de vârf la trei minute.
Pe Magistrala 4 vor circula patru trenuri, la un interval de 11 minute, până la punerea în funcțiune a sistemului de siguranță a traficului pe distanța Parc Bazilescu – Străulești.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail