Slide


PARTENERI:

Noi structuri de conducere la CFR Călători, CFR SA și Metrorex. Anunțul lui Grindeanu

By

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că săptâmâna viitoare va semna ordinul de ministru prin care vor fi noi structuri de conducere la CFR Călători, CFR SA și Metrorex. Acum, din Consiliile de Administrație ale acestor societăți fac parte mulți funcționari publici, care vor trebui să plece.

Vicepremierul a spus în emisiunea Talk News de la Prima News TV, citată de News.ro, că noile Consilii de Administraţie vor fi selectate în conformitate cu Ordonanța 109/2011 a guvernanţei corporative a întreprinderilor publice și vor viza primele cinci companii de la Ministerul Transporturilor – CNAIR, CNIR, CFR SA, CFR Călători şi Metrorex.

”O să vedeţi zilele următoare. Nu ştiu dacă reuşesc până la finalul acestei săptămâni, dar săptămâna viitoare veţi vedea ordinul de ministru legat de cinci companii, CNAIR, CNIR, CFR SA, CFR Călători şi Metrorex, legat de selecţia pe 109 a noului CA”, a spus ministrul Transporturilor, întrebat despre borna din PNRR prin care se solicită un management performant.

Cine va face parte din aceste noi structuri de conducere la CFR Călători, CFR SA și Metrorex

Sorin Grindeanu a arătat că nu ştie dacă reuşeşte să dea acest ordin până vineri, pentru că a trimis nişte adrese la instituţii pentru unele clarificări.

”Am anumite semne de întrebare şi vreau să fiu clarificat, sunt anumite lucruri legate de criterii. De exemplu, într-un CA este ilegal să fie mai mult de doi funcţionari publici, şi aici vedem ce înseamnă această categorie, am trimis adrese către instituţii, să vedem dacă unele meserii se încadrează. Nu ştiu dacă reuşesc până vineri, dar sută la sută săptâmâna viitoare vor fi noi consilii de administraţie, selectate pe legea 109, pentru primele cinci companii de la Ministerul Transporturilor”, a precizat el.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Soarta lui Traian Preoteasa, la mâna noului Consiliu de Administrație al CFR Călători

structuri de conducere la CFR Călători prelungirea concordatului CFR Marfă Traian Preoteasa rămâne concediat Traian Preoteasa rămâne directorDe mai bine de o săptămână, Club Feroviar a trimis către Ministerul Transporturilor o solicitare oficială prin care întrebam dacă prelungirea sau nu a mandatului lui Traian Preoteasa în funcția de director general al CFR Călători va fi decisă de actualul CA sau de noul CA.

Nu am primit niciun răspuns până acum. Răspunsul l-a dat însă ministrul Sorin Grindeanu: noul CA va decide soarta lui Traian Preoteasa. La mijlocul lunii septembrie, Consiliul de Administrație al operatorului feroviar de stat i-a acordat un nou mandat pentru alte patru luni, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar, care expiră acum.

Traian Preoteasa a fost numit în funcție în luna septembrie 2021, de către ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme, Dan Vîlceanu (PNL), în locul lui Ovidiu Vizante, care fusese instalat de fostul ministru Cătălin Drulă (USR).

De atunci, el a căpătat din partea Consiliului de Administrație mai multe prelungiri de câte două luni, dar și mai multe mandate de director general interimar. CA este controlat de oamenii numiți aici de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD). Postul de șef al operatorului feroviar de stat a revenit însă PNL, în urma negocierilor din coaliția de guvernare.

Actualul CA de la CFR Călători abundă de funcționari publici

Actualul Consiliu de Administrație al operatorului feroviar de stat este format din nu mai puțin de șapte membri, majoritatea funcționari publici, care, potrivit ministrului, nu ar trebui să se mai regăsească în noua structură de conducere.

Membrii CA sunt în prezent, potrivit informațiilor de pe site-ul CFR Călători: Mihai Alexandru Fabian (consilier juridic la CFR Marfă), Doru Iamandi (consilier la Camera Deputaților), Valentin Purcăreață, Robert Răzvan Dobre (ambii directori în Ministerul Transporturilor), Andrei Cristian Tudorache (consilier la Camera Deputaților), Akan Osman (consilier la primăria Sectorului 5) și Ion Dragoș Morarul (avocat). Cu excepția ultimului, toți membrii CA actuali pot fi încadrați în categoria funcționarilor publici.

Noul CA de la CFR SA va trebui să ia o decizie în legătură cu Ion Simu-Alexandru

concediere abuzivă la CFR Revocarea lui Simu concediere ilegală la CFR SA cutremur la vârful CFR SA contracte la CFR Complexul Astoria Snagov Ion Simu-Alexandru este în Dubai Rotația cadrelor la CFR SA director general al CFR SA
Ion Simu-Alexandru

La Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, noul Consiliu de Administrație va trebui să ia o decizie în legătură cu directorul general Ion Simu-Alexandru, care, alături de directorul general adjunct tehnic, Petru Ceșa, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA Timișoara.

Președintele actualului Consiliu de Administrație este Constantin Gabriel Bunduc, agent de vânzări la SC Amapolla Prest SRL Bacău, firmă care se ocupă cu producția și distribuția de băuturi alcoolice, potrivit CV-ului său. Ca membri în CA, îi regăsim pe fostul polițist Ion Damian, acum secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor, Bogdan Balanișcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, și Laura-Diana Gârlă, șef serviciu financiar contabil la Ministerul Transporturilor. Aceștia trei sunt funcționari publici. Un alt membru al CA al CFR SA este Ionel Sabin Emil Bociu, medic veterinar și consilier județean la Timiș, fiind un apropiat al ministrului Sorin Grindeanu. El nu poate fi încadrat în categoria funcționarilor publici.

Un nou Consiliu de Administrație și la Metrorex

Telecomunicații CFR SAPotrivit anunțului făcut de ministru, și la Metrorex se va instala un nou Consiliu de Administrație.

Acum, președintele acestui for de conducere este Mihai Barbu, directorul general al Telecomunicații CFR SA. Din CA mai fac parte, potrivit informațiilor de pe site-ul Metrorex: Ioan Dragoș Moraru (avocat), Alexandru Susai (director general al BTT SA și șef de centru la Compania Municipală Iluminat Public București), Mihail George Staicu (director cabinet secretar de stat în Ministerul Transporturilor) și Mihai Teodorescu (directorul general al Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța).

Rămâne de văzut din ce persoane vor fi formate noile structuri de conducere la CFR Călători, CFR SA și Metrorex.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share