Site logo
Ordonanța trenuleț demolează și speranțele studenților români ce învață în alte țări
2 ianuarie 2025
controlorul agresor sexual Contractele operatorilor de transport călători pe zece anicontrolorul agresor sexual Contractele operatorilor de transport călători pe zece ani

Pe lângă dificultățile create studenților ce studiază în țară, Ordonanța trenuleț, adoptată de Guvern, lovește și în speranțele studenților români care studiază în alte țări. Este încă un efect care, fie nu a fost intuit, fie nu a fost luat în considerare de către Guvern.

Visul studenților români care învață în alte țări de a beneficia de transport feroviar gratuit în țară se îndepărtează odată cu adoptarea Ordonanței Trenuleț de către Guvern.

Zilele trecute sindicatele feroviare au avertizat că măsura lasă fără transport gratuit studenții al căror domiciliu se află în localități în care nu exista stații de cale ferată (nu li se recunoaște compensația pentru călătoria între cea mai apropiată stație de cale ferată  de domiciliul lor și localitatea în care învață). În categoria aceasta se află însă și cei care studiază în alte țări și sosesc cu avionul în România. Pentru deplasarea lor cu trenul din localitatea în care se află aeroportul de sosire și cea de domiciliu nu li se recunoaște compensaația.

O speranță deșartă

Posibilitatea de a beneficia de compensație la transportul feroviar între localitatea de sosire în țară și cea de domiciliu este un deziderat mai vechi. Până la adoptarea Ordonanțe studenții trăgeau speranța că li se va acorda compensația încă din 2025.

Legea 199/2023 a învăţământului superior prevede că „studenții cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval”.

Termenul stabilit de lege pentru aplicarea măsurii amintite era data de 1 octombrie 2025.

Reducerea se va aplica pe tot parcursul anului calendaristic în baza unui carnet sau card studențesc valabil pentru acel an universitar, de ea putând beneficia doar studenții cu vârsta de până în 30 de ani.

Ordonanța trenuleț face însă inaplicabilă prevederea din legea Educației.  Mai mult Guvernul n-a găsit și cel mai probabil nu a căutat modalitatea în care studenții pot face proba calității lor în situația în care învață peste granite. Evident că un controlor de tren nu are nici priceperea nici calitatea de a verifica un document de studiu emis de o instituție străina de învățământ.

Pentru că reducerea se poate aplica doar la prezentarea unui carnet sau card de student, Ministerul Transporturilor a dorit în toamna acestui an să modifice legislația din domeniu, printr-un proiect de act normativ, astfel încât studenții să își poată demonstra această calitate și cu ajutorul legitimației International Student Identity Card, nu doar cu carnetul de student.

Prevederile Ordonanței

Potrivit unui comunicat de presă al CFR Călători începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 00:00, studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România cărora li s-au emis/vizat pe anul universitar în curs, de către institutiile de învătământ respective, legitimații de student pentru reducere/gratuitate la transport, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a numai pe distanța/ rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share