
Petru Ceșa prezintă închiderea unei linii ferate drept ”optimizarea activității de exploatare”
Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj, condusă de Petru Ceșa, prezintă, într-un document oficial, închiderea unei linii ferate drept ”optimizarea activității de exploatare”. Asta în ciuda faptului că pentru redeschiderea circulației pe linia respectivă s-au făcut numeroase petiții, ignorate de autorități.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A. – Sucursala Regională CF Cluj, pentru scoaterea din funcţiune, în vederea valorificării şi, după caz, casării.
În Nota de fundamentare se arată că pe raza de activitate a SRCF Cluj există bunuri care aparţin domeniului public al statului, propuse de către sucursală pentru disponibilizare din cauza faptului că au un grad avansat de uzură fizică și morală, menținerea în uz a acestora fiind costisitoare din punct de vedere tehnic și economic. Astfel, se propune trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea CNCF CFR SA de pe raza de activitate a sucursalei în cauză, pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării.
”Măsuri de optimizare a activității de exploatare”
Tot din acest document aflăm că pe raza de activitate a SRCF Cluj există bunuri care aparţin domeniului public al statului, aferente stațiilor CF Dej Triaj, Holod Vest, Apahida, Gherla, Episcopia Bihor, Cefa, Leș Bihor, Măgheruș, Bistrița, Feldru, Rebrișoara, Jibou, Băbuțeni, Someș Odorhei, Cuciulat, Bușag, Mirșid, Satu Mare Sud, Carei, Satulung pe Someș, Holod, Tinca, Sudrigiu, Beiuș, Rogoz-Holod Vest, Holod-Tinca, Holod Vest-Ciumeghiu, Ioaniș, Ioaniș-Sudrigiu, Sudrigiu, Ștei, Vașcău, Dr. P. Groza, Ioaniș, Bixad, Livada, secția CT1 Cluj, care nu mai prezintă utilitate funcțională în exploatare, propuse de către sucursală pentru disponibilizare din cauza faptului că au un grad avansat de uzură fizică și morală, menținerea în uz a acestora fiind costisitoare din punct de vedere tehnic și economic.
”De asemenea, SRCF Cluj specifică în documentație că bunurile urmează a fi casate și datorită eficientizării economice a activității prin reducerea cheltuielilor cu munca vie și a reorganizării activității prin aplicarea de măsuri de optimizare a activității de exploatare pe secția neinteroperabilă Ciumeghiu – Holod – Vașcău”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Închiderea unei linii ferate a stârnit nemulțumirea navetiștilor acum patru ani

Această linie a fost închisă pe 1 ianuarie 2020, când operatorul feroviar Interregional Călători a anunţat că îşi va retrage din circulaţie toate trenurile care circulau pe aici.
Printr-o hotărâre de Guvern din ianuarie 2004 s-a stabilit ca unele tronsoane de cale ferată considerate nerentabile să fie închiriate unor operatori privați. În această situație s-a aflat și ruta Ciumeghiu-Holod-Vaşcău, dată în administrare către SC Via Terra Spedition Cluj. Apoi, IRC a renunțat la operarea ei, așa cum am arătat, iar CFR Călători nu a repreluat ruta.
Locuitorii din zonă au lansat mai multe petiții, inclusiv unele susținute de parlamentari din Bihor, pentru redeschiderea liniei, așa cum a mai scris Club Feroviar. Oamenii care foloseau trenul pe această rută se plângeau că sunt pe cale să-și piardă locurile de muncă, iar victime au fost și elevii care studiază la liceele din Beiuș și Ștei, fiindcă nu au mijloace de deplasare, în condițiile în care nu există un drum paralel cu linia ferată.
Elemente feroviare puse în funcțiune în 1998, date la fier vechi
În anexa la proiectul de act normativ găsim, printre multe altele, și elemente ale căii ferate Ciumeghiu-Holod-Vașcău care vor fi casate și vor ajunge cel mai probabil la fier vechi. Astfel, avem 0,709 km de cale ferată din stația CF Holod Vest, dar și cinci instalații SBWdin stațiile de cale ferată Holod Vest, Vașcău, dr. P. Groza, Ioaniș și Bixad.
Apoi, tot aici mai figurează părți componente aferente a 13 instalații SBW: o instalație ASB la Holod; patru instalații SBW la Tinca, Sudrigiu, Beiuș și Livada, opt instalații autostop aferente intervalelor CF Rogoz-Holod Vest, Holod-Tinca, Holod Vest-Ciumeghiu, Ioaniș, Ioaniș-Sudrigiu, Sudrigiu, Ștei, Vașcău.
Taote mijloacele fixe propuse spre casare fuseseră puse în funcțiune în anul 1998.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail