Site logo

Plângere penală depusă după vânzarea la fier vechi a unei căi ferate strategice

10 octombrie 2024
vânzarea căii ferate Lupeni-Uricanivânzarea căii ferate Lupeni-Uricani

Responsabilii Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) au depus plângere penală depusă după vânzarea căii ferate Lupeni-Uricani, care ajunge la fier vechi.

În acest moment dosarul este la începutul cercetărilor. ”Există o sesizare cu privire la sustragerea mai multor bucăți de cale ferată din municipiul Lupeni, tronson Bărbăteni. Se efectuează cercetări pe faza in rem a faptei, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, urmând a se administra probe în vederea identificării autorilor”, a declarat Robert Scorța, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.

Menținerea în funcțiune a căii ferate pe teritoriul municipiului Lupeni ar fi fost justificată de posibilitatea reluării transportului feroviar al cărbunelui la termocentrala Paroșeni. ”Partea din Bărbăteni spre Lupeni, până la grupa tehnică la mina sud au rămas pe CEVJ. Dacă trebuie să ducem cu vagonul, în ideea că o să lucrăm în patru schimburi, va trebui să creștem producția. O lăsăm că poate avem nevoie de ea. Expert Insolvență a vândut partea de linii de la Uricani, iar cei care au cumpărat s-au apucat să demonteze liniile și din Bărbăteni spre Lupeni”, a declarat la rândul lui Dacian Floarea, directorul minei Lupeni, citat de site-ul de știri locale Gazeta de Dimineață.

Vânzarea căii ferate Lupeni-Uricani, pentru 90.000 de euro

Respectiva cale ferată a rămas în patrimoniul Complexului Energetic Hunedoara, dat în plată anul trecut, pentru a fi înființat Complexul Energetic Valea Jiului. A fost vândută, la licitație, cu 90.000 de euro, unei firme din Târgu Jiu, așa cum a mai scris Club Feroviar.

”S-a vândut la licitația publică din 18 ianuarie, a fost achitată integral. Ea nu a fost vândută ca deșeu metalic, a fost vândută ca mijloc fix. Conform caietului de sarcini, cumpărătorul are obligația de a-și obține toate autorizațiile necesare în cazul în care dorește să o dezafecteze”, a declarat Emil Gros, executorul judiciar al CEH.

Primarul din Lupeni a aflat despre vânzare doar când a primit o adresă de la firma care și-a adjudecat licitația. Lucian Resmeriță spune că a fost șocat: ”Eu nu o văd de bun augur și mai mult decât atât, din punctul meu de vedere nu poate o firmă să vândă niște bunuri ale statului român. Această cale nu a făcut-o firma respectivă care astăzi se ocupă de insolvență. Consider că ar fi trebuit o dezbatere mult mai amplă în sensul acesta. Consider că ar fi avut nevoie chiar și de un aviz al Ministerului Transporturilor. Este o chestiune de strategie națională, având și Termocentrala Paroșeni aici”.

Atât șinele de cale ferată, cât și podurile de cale ferată, ce cântăresc zeci de tone, ar urma să ajungă la fier vechi. Nu se știe însă ce se va întâmpla cu terasamentul pe care au fost montate șinele și traversele.



Share