Site logo

Podul Fălciu – Cantemir, spre Rep. Moldova, scos de la naftalină

14 ianuarie 2025

După cel puțin 15 ani de inacțiune, dar și după eșecul unui plan de conversie în pod rutier, trecerea de la Fălciu (granița Vaslui – Cantemir, Republica Moldova) ar putea fi renovată și redată circulației.

Traficul feroviar de mărfuri între România și Republica Moldova pe podul Fălciu – Cantemir, care va face legătura între județul Vaslui și raionul Cantemir, va fi reluat cel mai probabil în luna mai a acestui an, a anunțat, luni, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, care deține și portofoliul de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit Agerpres, el a declarat că autoritățile moldovene vor reface tronsonul de 1,8 kilometri de cale ferată care a fost închis în 1992, ca urmare a alunecărilor de teren.

‘Noi astăzi am vorbit pe segmentul de reconstrucție a căilor ferate și inter-conectării căilor ferate pe segmentul Fălciu. (…) Sperăm până în luna mai, având și suportul din partea română, ca el să fie funcțional, să se circule pe el în interesul agenților economici din Republica Moldova și din România. Avem foarte de lucru în interiorul țării, dar ceea ce se întâmplă astăzi este în interesul național și în interesul dezvoltării economice a statului nostru’, a afirmat Bolea.

El susține că dezvoltarea transportului feroviar, care este mai ieftin și mai sigur, reprezintă o facilitate pentru agenții economici care fac exporturi.

Declarația a fost făcută la finalul la Chișinău, la finalul Reuniunii ministeriale QUINT Meeting organizată sub egida Direcției Generală Mobilitate și Transporturi – MOVE a Comisiei Europene (UE).

Planuri de conversie feroviar în rutier

În urmă cu ani buni au existat însă planuri de conversie a podului în unul rutier. Transformarea podului feroviar de la Fălciu într-unul rutier ar scurta drumul dintre Bucureşti şi Chişinău cu 150 de kilometri, socoteau autoritățile în 2020. Pe pod nu a mai trecut niciun tren de 8 ani (la acel moment – 13 ani în prezent), iar locuitorii din zonă afirmau că un pod rutier ar ajuta la redresarea economică.

În 2011, România a cheltuit 7,88 milioane de lei pentru modernizarea Staţiei CFR Fălciu (jud Vaslui), de pe graniţa de est a României, pentru implementarea cerinţelor Schengen.
Gara, aflată de fapt pe teritoriul satului Bogdăneşti, nu este folosită şi se degradează de la o zi la alta, pentru că din 2012, niciun operator feroviar de călători sau de marfă nu a mai fost interesat de această rută de trecere în Republica Moldova.

În aceste condiţii, punctul de trecere a frontierei (PTF), în regim feroviar, Fălciu (România) – Cantemir (Republica Moldova) nu funcţionează, iar podul care traversează Prutul, construit în 1951, rugineşte de la an la an.

Share