
Preoteasa primește încă o palmă de la Grindeanu. Trenul Oravița-Anina va circula zilnic


Trenul Oravița-Anina va circula în fiecare zi, nu doar la final de săptămână, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care astfel i-a mai dat o palmă șefului CFR Călători, Traian Preoteasa.
”De la 1 februarie, având în vedere că aici nu vorbim doar de costuri economice, ci e vorba și de ceea ce înseamnă impactul și plusul pentru turismul local, se va redeschide această rută”, a spus Grindeanu la Timișoara.
Fără niciun cuomunicat de presă, operatorul feroviar de stat a decis la începutul anului să limiteze circulația garniturilor pe această rută la zilele de vineri, sâmbătă și duminică, până la data de 17 aprilie. Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a cerut intervenția ministrului pentru ca circulația perechii de trenuri R 9695/9694 să revină la normal. Primarii din Anina și Oravița făcuseră la rândul lor demersuri către CFR Călători și Ministerul Culturii, iar asociațiile Euroland Banat și Uniți Reușim au atras și ele atenția asupra importanței Semmeringului Bănățean.
Președintele Euroland Banat, Andrei Szabo, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Sorin Grindeanu, prin care i-a cerut să mențină circulația feroviară zilnică a Semmeringului. Una dintre temerile reprezentanților societății civile este că reducerea traficului va afecta serios infrastructura, cu creșterea vegetației peste șine, ruginirea sau chiar furtul liniei în anumite porțiuni.
Președinte asociației Unim Reușim, Liliana Gherle, a organizat azi o excursie manifest pentru salvarea trenului. „Cei care vor, care îşi doresc, în data de 25 ianuarie să vină alături de noi într-o excursie manifest Oraviţa – Anina. De ce? Pentru că trebuie să mai tragem un semnal de alarmă”, a transmis Liliana Gherle.
Și în 2021 Preoteasa a oprit trenul Oravița-Anina
În 2021, ONG-urile s-au mobilizat împotriva unei decizii similare, luate tot de Traian Preoteasa, și au reușit să întoarcă măsura care amenința prima cale ferată montană de pe teritoriul României.
„Pe Oravița-Anina nu va fi oprită circulația trenurilor. Va fi ca până acum. Problemă rezolvată”, a spus ministrul în decembrie 2021 în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând la întrebarea în acest sens pusă de un jurnalist, așa cum am scris atunci. Inaugurată pe 15 decembrie 1863, ruta de 21 km străbate 14 tuneluri și 10 viaducte.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail