Site logo
18 mai 2023
Specialiștii români în industria feroviară au la dispoziție o primă lucrare în limba română dedicată sistemului ETCS de semnalizare și control a traficului, carte scrisă de inginerul Radu Zlatian, director cercetare-dezvoltare Softronic Craiova.
Lucrarea introduce tehnica digitală pentru realizarea funcțiunilor cerute de reglementările controlului, comenzii și semnalizării feroviare. Pe parcursul dezvoltării noului sistem, părțile implicate s-au confruntat cu problema armonizării unei multitudini de cerințe și reguli complet diferite.
Unele dintre acestea sunt legate de tradițiile naționale versus unificarea europeană, gestionarea integrată la nivelul spațiului unic feroviar a infrastructurii feroviare și a operațiunilor feroviare, interesele divergente ale administratorilor de infrastructură față de cele ale furnizorilor de material rulant și ale operatorilor, introducerea tehnologiei digitale, introducerea unui nou tip de semnalizare – semnalizarea în cabină, nivel de integritate de siguranță ce urmează a fi dovedit, amploarea investițiilor față de beneficiile pe termen scurt și mediu.

Capitolele cărții ETCS

Pentru cei mai mulți ingineri care lucrează în domeniul controlului și semnalizării, ETCS prezintă o soluție complet nouă care prevede ca părțile constitutive independente să poată fi utilizate în aplicații diverse, spune autorul. Existența elementelor constitutive de interoperabilitate impune restricții inginerilor de sistem care trebuie să se asigure că orice funcțiune a lor trebuie luată în considerare în contextul întregului sistem.
Cartea are scopul de a introduce cititorul în conceptul complex al ETCS. „Sper că va ajuta părțile implicate în proiectarea, implementare și operarea aplicațiilor de cale sau de bord să înțeleagă mai bine sistemul. Deoarece cartea nu prezintă în detaliu toate problematicile specifice, cititorul are la dispoziție o bibliografie bogată care poate oferi detalii suplimentare despre principalele subiecte abordate”, spune Radu Zlatian.
Lucrarea are 200 de pagini și este disponbilă pe site-ul de internet al editurii Matrixrom sau pe librarie.net.
Capitolele lucrării sunt dedicate istoriei interoperabilității în spațiul feroviar, implementarea ERTMS/ETCS, funcțiile ETCS, arhitectura ETCS, autorizația de mișcare, niveluri de aplicație, comunicare prin radio, moduri de operare, supervizarea vitezei, sistemul de date, limbajul ETCS, siguranța echipamentelor ETCS, certificarea UE. 
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share