Site logo
Prioritățile Metrorex pe 2021
30 decembrie 2020

Conducerea Metrorex menționează într-un mesaj adresat angajaților și călătorilor prioritățile companiei pe anul care vine. Multe proiecte, dacă nu majoritatea, sunt însă blocare în urma unei contestații.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Există proiecte care trebuie implementate cu rapiditate și care cer o exigență sporită, a spus miercuri directorul general Metrorex Gabriel Mocanu, într-un mesaj de final de an adresat colegilor săi și călătorilor.

Primul proiect menționat este Magistrala 6 lotul 1 1 Mai – Tokyo (zona Băneasa). Mocanu spune că sau depus 4 oferte pentru construcție. Este vora de firme sau asocieri din Turcia și China singura companie europeană participantă fiind FCC dar și aceasta asociată cu o companie din Turcia. În licitație firmele europene au fost descalificate/nu s-au calificat, fie nu au depus oferte. E vorba de Astaldi, Aktor, etc. În cazul lotului 1 găsindu-ne în faza analizei ofertelor, fără un câștigător desemnat, sunt foarte posibile contestațiile în anul care vine.

O altă prioritate este lotul 2 al magistralei, anume cel care ajunge la Otopeni de la stația Tokyo. „Pentru care s-a finalizat și încărcat în SICAP documentația de achiziție pentru lotul 2-lucrări de structură”, spune directorul general.

Metroul și Metrans își dispută și Magistrala 5

O altă licitație „blocată” într-un proiect important pentru Metrorex este continuarea Magistralei 5 până la Piața Iancului. Licitația este suspendată de către Metrorex în urma faptului că cele două asocieri interesate de activitățile de proiectare, anume Metroul și Metrans se judecă la Curtea de Apel.

Tot prioritar și blocat este proiectul de modernizare a Magistralei 2. Societatea de transport cu metroul a suspendat la începutul acestui an, fără vreun motiv făcut public, licitația de modernizare a Magistralei II de metrou, proiect cu o valoare estimată de aproape 100 milioane de euro. La începutul acestui an din licitație s-a retras o asociere condusă de compania Alstom, unul dintre puternicii competitori în domeniu.

Inițial asocierea Alstom Transport – SOMET – TIAB  – UTI a cerut anularea licitației organizate de Metrorex pentru modernizarea magistralei. Participanții la licitație au acuzat imposibilitatea asigurării corectitudinii acesteia și a efectuării lucrărilor în condițiile cerute de autoritatea contractantă.

Ceea ce nemulțumea asocierea menționată este faptul că lucrarea nu va putea fi efectuată fără participarea companiei canadiene Bombardier, cea care a asigurat ramele de metrou dar și elementele de semnalizare și automatizare ce trebuie înlocuite sau modernizate.

Prioritare sunt și alte proiecte aflate în stadii incipiente. Mocanu menționează continuarea Magistralei 4 între Gara de Nord 2 și Gara Progresul, achiziția de noi trenuri (o parte a achiziției a fost incheiată în urma unui contract semnat cu Alstom), modernizarea Magistralelor 1 și 3 și realizarea de extensii spre Mogoșoaia, Berceni, Pantelimon, Tunari etc.

„Totodată, împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și consultanți ai UE, se urmărește realizarea proiectelor pentru Bragadiru – Voluntari (Magistrala 7) și a semiinelului Crângași – Dristor 2 (Magistrala 8)”, spune directorul general.

„Față de cele prezentate, se desprinde clar ideea că avem multe de făcut și aceasta trebuie să ne motiveze pentru a merge mai departe în călătoria noastră și în anul 2021, împreună, călători și lucrători ai metroului”, spune Gabriel Mocanu.

Realizările acestui an

Mesajul directorului general trece în revistă și succesele acestui an. S-a construit „finalizând, după multă așteptare ce-i drept, Magistrala 5 de metrou: Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația, galeria de legătură și depoul Valea Ialomiței. De asemenea, s-au finalizat și lucrările la extensia sistemului de control trafic al Magistralei 4 – Laminorului – Depou Străulești, astfel încât s-a putut reduce timpul de succedare între trenuri, cu circa 40%.

La final de an s-au terminat și lucrările de modernizare a sistemului de taxare, astfel încât am început imprimarea cartelelor contactless creând premisele unei integrări depline cu STB și alți operatori de transport. Aceasta, după ce în prima parte a anului a fost implementată plata cu cardul bancar. Tot pe final de an s-a semnat contractul pentru achiziția a 13 trenuri noi de metrou dedicate Magistralei 5, cu posibilitatea de extensie cu încă 17 trenuri”, spune el.

„Cu mulțumiri pentru atitudinea pozitivă și înțelegerea manifestate în anul 2020, atât de către călători, cât și de către angajați, echipa Metrorex, prin director general, ing. Gabriel Daniel Mocanu, urează tuturor multă sănătate și noroc. La mulți ani!”, spune el în incheierea mesajului său.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share