Site logo
22 mai 2022

Programul Litoralul pentru toți a început duminică, 22 mai 2022, iar cei interesați de o vacanță low-cost la mare au la dispoziție tarife de cazare care pornesc de la 34 de lei pe noapte de persoană. Doar că nici în acest an CFR Călători nu vine în întâmpinarea turiștilor, pe care, practic, îi trimite la autocare și microbuze.

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), citată de Agerpres, preţurile sunt cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon. Programul, aflat la cea de-a 40-a ediţie, se va derula până pe 19 iunie.

Pentru ediţia din acest an şi-au anunţat participarea zeci de hoteluri din toate staţiunile de pe litoralul românesc, care pun la dispoziţia turiştilor, cumulat, un număr de aproximativ 4.000 de locuri de cazare. Pachetele turistice pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă.

”Recomandăm turiştilor să-şi facă vacanţele pe litoralul nostru şi în extrasezon. Au toate motivele: plajele şi staţiunile nu sunt aglomerate, vremea este foarte frumoasă şi, poate cel mai important argument, preţurile sunt mult mai mici decât în lunile iulie şi august. Mă bucur că, în ciuda vremurilor dificile pe care le traversăm, putem să ducem mai departe acest program care a devenit o tradiţie şi să le oferim tuturor românilor posibilitatea de a petrece câteva zile la plajă la tarife mai mult decât accesibile”, a declarat Dragoş Răducan, preşedintele FPTR.

Cel mai ieftin pachet pentru o noapte de cazare fără mic dejun începe de la 34 de lei de persoană, la un hotel de 3 stele pentru un sejur de minimum cinci nopţi de cazare. Pentru cei care preferă cazare cu servicii de masă all-inclusive, tarifele încep de la 160 de lei/noapte/persoană la un hotel de 3 stele pentru minimum trei nopţi de cazare.



Litoralul pentru toți. Ofertă bună de transport pe relația București-Constanța

Litoralul pentru toți circulație la cale liberă pe M800 hale de reparații material rulant noul director general al CFR Călători vagoane suplimentare la trenurile spre litoral

Toate bune și frumoase, însă cum putem ajunge în stațiunile de pe litoralul românesc, pentru a beneficia de ofertele din acest program?

Într-o țară normală, operatorul feroviar de stat ar fi cel care ar lua ”caimacul” din acest program, venind în întâmpinarea turiștilor, cu oferte de nerefuzat. Mai ales că Magistrala 800 a fost modernizată de la București la Constanța și trenurile pot circula cu viteză de până la 160 km/oră.

Pe ruta București Nord-Constanța și retur circulă zilnic 13 perechi de trenuri ale CFR Călători (dintre care opt Interregio), cărora li se adaugă încă unul operat de Regio Călători. Nici mai multe, nici mai puține față de cele care circulau ieri, de exemplu. Conexiunea feroviară cu principalul oraș de la malul mării este asigurată foarte bine, fiind acoperită toată perioada din cursul zilei.

Niciun tren direct din București până în stațiunile din sudul litoralului

Litoralul pentru toți Trenurile Soarelui 2021Însă este lucru știut că cele mai mici tarife de cazare nu sunt în Mamaia (unde puteam ajunge din gara Constanța), ci în stațiunile din sudul litoralului. Acestea beneficiază și ele de o conexiune feroviară, ce-i drept linie simplă neelectrificată, fiind necesară schimbarea tracțiunii la Constanța, din electrică în diesel. Însă stațiile sunt amplasate chiar în stațiuni, făcând facilă deplasarea de acolo până la hotel – Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Neptun și Mangalia (aici le-am enumerat doar pe cele principale).

De aici încep însă problemele. În primul rând, nu există niciun tren direct București-Mangalia, fiind necesară schimbarea la Constanța. Chiar dacă conexiunile între trenuri sunt relativ în regulă, nefiind necesară o perioadă lungă de așteptare la Constanța, schimbarea nu este tocmai confortabilă, mai ales pentru persoanele în vârstă. Dacă mai au și bagaje voluminoase, problema se complică și mai mult.

Litoralul pentru toți. Nu se pot cumpăra online bilete de tren

petiții legate de transport în București-IlfovApoi, nu poți cumpăra online bilet direct București-Neptun, de exemplu. La CFR Călători, se pot cumpăra bilete online doar la trenurile Interregio și Regio Expres. Cum de la Constanța până la Mangalia garniturile au rang de Regio, biletele se pot cumpăra doar de la casieriile operatorului feroviar de stat, de la agențiile de voiaj sau de la automatele din stații.

Chiar dacă este vorba de pensionari care de multe ori nu știu să folosească internetul, biletele ar fi putut fi cumpărate de copiii sau nepoții acestora. Numai că nu se poate. Dincolo de opreliștea impusă de rangul trenului, mai apare și o altă barieră: biletele de tren cu reducere pentru pensionari nu se pot cumpăra online și nici de la automate, fiind necesară prezența acestora la casa de bilete sau la agenție.

Voucherele de vacanță nu pot fi folosite pentru achiziționarea biletelor de tren

Litoralul pentru toțiȘi încă o opreliște, de această dată nu pentru pensionari, ci pentru bugetari, care nu-și pot cumpăra bilete de tren cu voucherele de vacanță pe care le-au primit.

În Franța, Agenția Națională de Vouchere de Vacanță (ANCV, Agence nationale des chèques vacances) a decis să le permită beneficiarilor să-și achite biletele de tren online cu aceste tichete, pe site-ul SNCF Connect și pe aplicație, așa cum a scris recent presa franceză. Această nouă facilitate a fost introdusă de la începutul lunii mai.

La CFR Călători nu numai că nu poți folosi voucherele pentru cumpărarea online de bilete, ele nu pot fi utilizate nici pentru achiziționarea lor de la casierii.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share