În cadrul Conferinței de Material Rulant organizate miercuri de CFR Călători au fost prezentate proiectele de digitalizare la CFR Călători, precum și ultimele facilități introduse de operatorul feroviar de stat.
Prezentarea a fost făcută de Adrian Vlaicu, director de Marketing al CFR Călători, în Panelul 1 al conferinței, moderat de Carmen Filipescu. Printre facilitățile apărute în ultima perioadă, el a menționat introducerea de vagoane de dormit și cușetă pentru trenuri de zi pe rutele Timișoara-Iași și București-Baia Mare, la tarife mici, pentru mai mult confort și o călătorie relaxată, precum și trenurile directe, la prețuri atractive pentru Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Totodată, la unele trenuri, pe rutele Constanța-București-Brașov și București-Suceava-Iași, tariful este de tren InterRegio, în vreme ce confortul a fost ridicat la nivel apropiat de cel al serviciilor Intercity. Adrian Vlaicu a menționat și serviciul de transport suburban special dezvoltat pentru navetiștii care locuiesc în jurul orașelor București (către Mogoșoaia, Buftea, Băneasa, Fundulea) și Iași (către Ciurea).
Tot el a amintit și de cele 65 de trenuri Regio-Expres – noul tip de tren intrat în oferta CFR Călători, care are un tarif scăzut, însă beneficiază de viteza și confortul apropiat serviciului InterRegio, precum și de rezervare pentru loc.
Acțiuni de digitalizare la CFR Călători
Următoarea parte a prezentării susținute de oficialul CFR Călători a vizat soluții tehnice performante pentru asigurarea interoperabilității operaționale, comerciale și legislative, în scopul eliminării barierelor și asigurării funcționării depline a Spațiului Feroviar Unic European.
În acest context, a fost menționată creșterea gradului de digitalizare a procesului de emitere a legitimațiilor de călătorie, prin următoarele acțiuni:
– Implementarea proiectului privind utilizarea dispozitivelor mobile în activitatea comercială a personalului de tren
– Soluție de tipărire carduri – ce va fi folosită pentru autorizațiile de călătorie, legitimațiile tip abonament, Card TrenPlus etc.
– Emiterea de legitimații de călătorie pe dispozitive mobile de către distribuitori autorizați.
De asemenea, se are în vedere extinderea canalelor alternative de emitere a legitimațiilor de călătorie, prin:
– Extinderea canalului de distribuție online (aplicație de cumpărare bilete online disponibilă din Google Play și AppStore)
– Extinderea canalului de distribuție a legitimațiilor de călătorie xSellkiosk (distribuitoare automate de bilete)
La capitolul Înlocuirea și modernizarea platformelor hardware și software din cadrul sistemelor electronice de emitere a legitimațiilor de călătorie, se intenționează:
– Înlocuirea soluției de stocare și de prelucrare a instanțelor de baze de date din cadrul arhitecturii centrale a sistemelor de emitere a legitimațiilor de călătorie
– Înlocuirea serverelor de baze de date pentru arhitectura regională a sistemelor de emitere a legitimațiilor de călătorie
– Implementarea unor soluții alternative de baze de date cu reducerea costurilor de licențiere.
Nu în ultimul rând, CFR Călători urmărește interconectarea sistemelor de emitere a legitimațiilor de călătorie în trafic local cu sistemele din trafic internațional, prin:
– Reproiectarea interfeței de rezervare pentru sistemul electronic de vânzare/rezervare internațional si efectuarea adaptărilor necesare in aplicațiile sistemului (activitate impusă de închiderea sistemului de rezervare EPA)
– Relocarea sistemului de vânzare electronic internațional la un alt sistem de rezervare european. (A.B.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail