Slide Slide Slide


PARTENERI:

Protocol România – Franța privind exportul de cereale ucrainene. Grindeanu absent

By

Franța și România vor semna luni un acord pentru exportul de cereale ucrainene. Surprinzător însă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu nu va participa, deși acordul va fi semnat din partea Franței de un ministru „plin”. Pentru România acordul va fi semnat de către Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în minister.

Acordul va fi aplicat în cadrul coridoarelor de solidaritate cu Ucraina și va fi parafat la Paris, între ministrul Transporturilor, Clément Beaune și secretarul de stat Ionel Scriosteanu – din cadrul Ministerului Transporturilor, în prezența lui Vadim Omelchenko – ambasadorul Ucrainei în Franța, potrivit RFI.

Este de neînțeles absența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în condițiile în care din partea Franței acordul e semnat de un demnitar de rang egal cu al lui. Fără a minimaliza efortul depus de Ionel Scrioșteanu la cârma sectorului naval și apărare la Ministerul Transporturilor, absența lui Grindeanu la ceremonia din Franța pare mai degrabă un lucru nepotrivit.

Acordul va permite Ucrainei să exporte și mai multe cereale, a precizat ministrul francez pentru France Inter.

Clément Beaune a explicat că cerealele sunt destinate Europei, dar și unor state aflate în curs de dezvoltare, în special din bazinul mediteraneean, țări care au nevoie de cereale.

Ministrul Transporturilor, Clément Beaune: „Trebuie să ducem o politică foarte susținută și trebuie să rămânem constanți la adresa Ucrainei. Încă din prima zi, Franța, dar și Europa în general, precum și Marea Britanie, au susținut Ucraina, financiar ori militar. Luni voi semna un acord cu România pentru a permite Ucrainei de a evacua și mai multe cereale. Ceea ce a spus recent președintele Vladimir Putin, că cea mai mare parte a cerealelor ucrainene merg spre Europa și nu spre țările sărace, nu este adevărat. Cred că liderul de la Kremlin spunea că doar 3% din cerealele re-exportate merg spre statele în curs de dezvoltare. De fapt, au plecat mult mai multe, mai bine de o treime. Acest lucru permite unor state să supraviețuiască. Printr-o acțiune europeană, Ucraina aproape că a reușit să își regăsească nivelul de export de cereale pe care îl avea înainte de război. De luni Franța va consolida și mai mult susținerea pe care o aduce Ucrainei, pentru a-și putea exporta cerealele pe toate căile posibile – terestru și maritim, către statele care au nevoie”.Recent, Centrul de Coordonare al acestor exporturi – aflat la Istanbul, organismul care supervizează coridorul maritim deschis pe 1 august, preciza că 36% din exporturile ucrainene au fost destinate statelor europene.

Reamintim că la finele lui iulie Moscova și Kiev au semnat un acord privind crearea unor culoare maritime la Marea Neagră, pentru exportul cereralelor ucrainene. Acordul  este supervizat de Turcia și de ONU. Practic, acordul de la Istanbul face posibile exporturile agricole prin intermediul a trei porturi ucrainene aflate la Marea Neagră, pentru o durată de 120 de zile.

Obiectivul comun afișat era de a fi scoase 20 de milioane de tone de porumb, grâu și floarea soarelui, stocate în Ucraina. Kiev spera să reușească să livreze cereale la același nivel de dinainte de război, adică, 6 milioane de tone pe lună.

Potrivit Centrului de supraveghere a acestor nave, până pe 7 septembrie, 2,33 milioane de tone de produse agricole au ieșit din Ucraina de la 1 august. Până în prezent, 4% din cerealele ucrainene exportate au ajuns în România.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share