
Reașezări ale operatorilor privați de marfă în top patru
Top operatori privați. Anul 2024 a adus o reașezare a operatorilor privați de transport feroviar de marfă, transportatorul aflat în 2023 pe locul patru urcând pe trei.
Primii doi operatori privați de marfă din 2023 și-au păstrat pozițiile și în 2024, potrivit datelor furnizate de CFR SA pentru Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR). Datele se referă strict la operatori privați, date publice de la CFR Marfă nefiind disponibile.

În 2024 prima poziție a fost ocupată la fel ca acum doi ani de către GFR (426,15 milioane tone brute km), urmată de DB Cargo România (162,3 milioane tone brute km). O rocadă a locurilor 3 și 4 s-a produs anul trecut când operatorul Unicom Tranzit (142 milioane tone brute km) a fost detronat de CER Fersped (156 milioane tone brute km). Potrivit raportului de activitate CFR SA pe 2023, Unicom a deținut a treia cotă de piață, respectiv 8.01%, în timp ce CER Fersped a avut 6,40%. Acestea au fost și singurele companii private care au obținut un indicator de tone brute km de peste 100 de milioane.
Foarte aproape s-a plasat Rail Cargo Carrier cu 94,48 milioane tone brute km, cu aproximativ două milioane tone brute km mai mult decât suma operatorilor cu capital privat mai mici. Clasamentul include doar primii 15 operatori privați.
Transportul de mărfuri în scădere de peste 11%
Potrivit datelor prezentate luna aceasta de către Institutul Național de Statistică, în 2024 transportul feroviar a înregistrat scăderi, iar cel rutier creșteri, contrar obiectivelor stabilite la nivel european. Transportul rutier de mărfuri a înregistrat o creştere cu 0,5% în ceea ce priveşte volumul mărfurilor transportate, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023. Din totalul de 242.595 mii tone mărfuri transportate, 83,4% au fost înregistrate în transport naţional. Parcursul mărfurilor a crescut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în transport naţional înregistrându-se o creṣtere cu 7,1%.
În transportul feroviar, volumul mărfurilor a înregistrat o scădere cu 11,1% faṭă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza evoluţiilor negative ale tuturor componentelor. Au fost transportate 32.861 mii tone mărfuri, din care 78,6% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor a ȋnregistrat o scădere cu 7,8%, cauzată de descreṣterile tuturor componentelor.
În transportul feroviar, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (24,2%) ṣi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (18,0%).
În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 31,6% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 17,3% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură, peşte şi alte produse din pescuit.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail