Site logo
2 septembrie 2023

Doar gratuitatea elevilor, nu și reducerile CFR pentru studenți intră în vigoare duminică, 3 septembrie, la miezul nopții.

”CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul operatorului feroviar de stat.

Normele privind reducerile CFR pentru studenți au fost elaborate, dar nu aprobate

Normele metodologice privind aplicarea Legii învățământului superior nr. 199/2023 au fost elaborate de Ministerul Educației, așa cum a scris Club Feroviar recent, însă ele nu au fost aprobate de către Guvern.

Reducerile aplicate studenților la transportul feroviar sunt următoarele:

  • bilete de călătorie cu reducere 90% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și cu reducere 90% din tariful de rezervare pentru călătoria cu trenuri cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 90% din tariful de transport pentru studenții români/străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România;
  • bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal;
  • bilete de călătorie cu reducere 50% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și cu reducere 50% din tariful de rezervare pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 50% din tariful de transport pentru studenții cetăţenii români, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care sunt înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă începând cu data prevăzută la art. 260 alin. (15) din cadrul Legii învățământului Superior nr. 199/2023.
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share