Site logo
8 ianuarie 2023

Președintele Federației Sindicatelelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a anunțat sâmbătă seara când va avea loc primul miting al ceferiștilor din 2023.

El a spus la România TV că membrii de sindicat ai federației pe care o conduce, dar și alți ceferiști de la alte federații sindicale feroviare vor protesta alături de silvicultori joi, 12 ianuarie 2023, între orele 10:00-13:00, la sediul Guvernului României.

”Joi, atât Federația din Silvicultură, cât și Federația Transportatorilor Feroviari din România vor fi la miting de protest la sediul Guvernului României pentru a protesta, tot pentru salarizare și pentru pensii și pentru respectarea statutelor profesionale, pentru ieșirea la pensie cu cinci ani mai devreme. Și în statutul de la silvicultură, și în cel de la personalul feroviar este prevăzută ieșirea la pensie cu cinci ani mai devreme, ținând cont de faptul că li s-au furat grupele în anul 2001 la majoritatea feroviarilor, deși condițiile de muncă s-au înrăutățit. În loc să fie trecuți la condiții de muncă speciale, li s-au furat grupele, că ei acum ieșeau cu cinci ani mai devreme fără să se roage de nimeni, pe dreptul lor. Mai mult decât atât, acum li se fură și spitalele CFR. După ce că sunt bolnavi, cei care mai au cinci ani până la pensie nu mai au unde să facă nici vizita medicală sau testul psihologic. A avut CFR și hoteluri, și creșe, și spitale, și de toate. Le-au luat toate drepturile. Urmează să-i distrugă. Același lucru urmează și la silvicultură”, a spus Rodrigo Maxim.

Primul miting al ceferiștilor din 2023. Și anul trecut feroviarii au protestat în stradă

Aceasta este prima mișcare de protest a sindicatelor de la calea ferată în anul 2023.

Anul trecut, Federația Transportatorilor Feroviari din România a organizat zeci de mitinguri de protest, atât la Ministerul Transporturilor, cât și la Guvernul României, în Piața Victoriei, care au fost prezentate pe larg de Club Feroviar. Acțiunile de protest au vizat aplicarea Statutului personalului feroviar, finanțarea la un nivel corespunzător a sistemului feroviar de stat și cumpărarea de material rulant nou.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Statutul personalului feroviar, prorogat parțial de Guvern

Pe 8 decembrie, Club Feroviar a dezvăluit faptul că, atunci, când toată suflarea românească era atentă la Bruxelles, unde se discuta admiterea României în Spațiul Schengen, Guvernul legifera, pe șest, să suspende aplicarea Statutului personalului feroviar, până la 1 ianuarie 2024.

Nu toate prevederile Statutului au fost prorogate, ci doar cele referitoare la ieșirea la pensie cu cinci ani mai devreme. Aplicarea celorlalte prevederi, legate de salariazare, ar trebui să se facă de la 1 iulie 2023, însă rămâne de văzut dacă bugetele pe acest an ale companiilor feroviare vor prevedea sumele necesare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share