Site logo
23 mai 2022

Recepția la Terminalul Pantelimon a fost finalizată, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul general Nicușor Dan. STB așteaptă documentele pentru ca tramvaiele să întoarcă pe bucla din cadrul Terminalului multimodal. Cu același prilej, edilul a anunțat că vor începe lucrările la bucla de întoarcere a tramvaielor de la Aeroportul Băneasa.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui text scris pe o bucată de carton pe care i-au înmânat-o consilierii săi spre finalul conferinței de presă.

Cu câteva minute înainte, primarul declarase că în cazul acestui obiectiv de investiții s-a întrunit Comisia de recepție, fiind obținute avize favorabile din partea tuturor instituțiilor implicate, cu excepția Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). ”Cei de la ISU nu au putut veni săptămâna trecută, iar azi au programată o vizită în șantier”, a spus Nicușor Dan. Ulterior, așa cum am arătat, el a anunțat că a fost obținut și avizul ISU.

După recepția la Terminalul Pantelimon, aici vor întoarce tramvaiele

Contactat de Club Feroviar, directorul general al Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a declarat că în cel mai scurt timp tramvaiele vor întoarce în bucla special construită în acest sens din cadrul Terminalului.

”Odată ce primim documentele care atestă faptul că s-a finalizat recepția, vom pune tramvaiele în exploatare”, a spus șeful STB. Faptul că a început recepția la Terminalul Pantelimon a fost anunțat de Club Feroviar săptămâna trecută.Investiția, realizată în timpul mandatelor a cinci primari generali

Terminalul multimodal s-a construit în mandatele a cinci primari ai Bucureștiului: Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava (ultimii doi interimari, în perioada în care Oprescu a fost arestat pentru luare de mită), Gabriela Firea și Nicușor Dan.

Inițial, termenul de finalizare a lucrării era anul 2014, după cum promitea primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu. Lucrările nu au fost gata atunci pentru că în acel an Tehnologica Radion, antreprenorul general, a intrat în insolvență. Apoi, în august 2014, patronul companiei, Teodor Berna, a fost arestat preventiv într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu, potrivit procurorilor, în valoare de 100 de milioane de euro. După acest episod, lucrările pe Șoseaua Pantelimon s-au oprit definitiv.

STB va începe lucrările pentru bucla de întoarcere a tramvaielor de la Băneasa

În 2017 a fost reluată circulația tramvaielor pe Șoseaua Pantelimon, însă de atunci aici sunt folosite doar tramvaie cu dublă cabină, iar la Granitul (Cora Pantelimon) vatmanul se mută dintr-un capăt în altul al vehiculului. Tramvaiele cu dublă comandă au fost retrase atunci de pe linia 5, unde circulau tocmai pentru că nici la capătul de linie de la Aeroportul Băneasa nu există buclă de întoarcere.

Primarul general a anunțat în aceeași conferință de presă susținută luni că săptămâna viitoare va fi semnat contractul cu STB, care va realiza achiziția privind repararea buclei de întoarcere de pe Bulevardul Aerogării.

Lucrările la Terminalul Pantelimon au fost reluate în 2019

Revenind la Terminalul Pantelimon, lucrările au fost executate de un consorțiu format din TIAB SA, Tehnologica Radion și VIA Proiect, pe baza unui nou contract semnat cu Primăria Capitalei la finele lunii iulie 2019 (în mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei), în valoare de 21 de milioane de euro.

Contractul pentru parcarea de la Cora Pantelimon și bucla de întoarcere a tramvaielor a fost semnat cu exact aceeași asociere care ar fi trebuit să finalizeze lucrările pe 10 august 2014. În ultima perioadă, Primăria Capitalei a anunțat mai multe termen de punere în funcțiune a terminalului, însă ele au fost încălcate unul câte unul.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share