Slide


PARTENERI:

Salarii înghețate în 2022 pentru mai multe entități din sectorul feroviar

By

Vor fi salarii înghețate în 2022 în mai multe entități din sectorul feroviar , potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice nu vor creşte anul viitor, pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, prevede proiectul, citat de Agerpres.

”Pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022 prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă se propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel: menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021; menţinerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Alte măsuri pentru limitarea cheltuielilor anul viitor vizează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2021 şi compensarea cu timp liber a orelor suplimentare.

Salarii înghețate în 2022 la Ministerul Transporturilor, AFER și ARF

În sistemul feroviar, vor fi afectați de această măsură angajații Ministerului Transporturilor, inclusiv cei ai Direcției de Transport Feroviar (DTF), cei ai Autorității Feroviare Române (AFER) și cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară.

În schimb, măsura nu li se va aplica angajaților de la cele 15 spitale de căi ferate (două în București – Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting și Spitalul Clinic nr. 2 CF – și 13 în alte orașe – Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin).

Aceasta pentru că, potrivit proiectului menționat, excepţie de la înghețarea salariilor face personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II Familia ocupaţională de funcţii bugetare Sănătate şi asistenţă socială la Legea-cadru nr. 153/2017 care va beneficia de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022, şi cele din luna decembrie 2021.

Angajații societăților și companiilor feroviare de stat – CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex – nu vor fi afectați de această măsură, deoarece ei nu sunt bugetari.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Polițiștilor TF li se vor plăti orele suplimentare

Totodată, polițiștii de la Transporturi Feroviare vor beneficia de plata orelor suplimentare. În proiectul menționat se precizează că pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.

Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite.

Neadoptarea măsurilor fiscale ar determina o reducere a veniturilor bugetare în anul 2022 de șase miliarde de lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share