Site logo
Săptămâna Geodeziei Românești dă startul celei de-a cincea ediții
17 octombrie 2024

Pentru trei zile Bucureștiul va deveni capitala europeană a geodeziei. Evenimentul anual al comunității geodezice din România, Săptămâna Geodeziei Românești (SGR), inițiat de către Uniunea Geodezilor din România (UGR) și organizat anul acesta în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, se va desfășura în perioada 23 – 26 octombrie 2024.

Uniunea Geodezilor din România și Facultatea de Geodezie au alături, în organizarea evenimentului, Comisia 9 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG), Grupul European al Geodezilor (EGoS), Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Evenimentul aflat la cea de-a cincea ediție va avea loc la hotelul Sheraton din București, unde sunt așteptați peste 200 de participanți, din țară și din străinătate, specialiști care activează în domeniul privat și public, academicieni, dar și studenți.

Mircea Afrăsinei, președintele Uniunii Geodezilor din România a menționat că ”Săptămâna Geodeziei Românești (SGR), cel mai important eveniment anual al comunității geodezice din România, reprezintă scena pe care toți actorii acestei profesii pot prezenta – profesioniști care activează în domeniul privat, cadre didactice universitare, studenți, reprezentați ai instituțiilor publice!”.

În preambulul evenimentului va avea loc de cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a tinerilor Geodezi din cadrul FIG (7YSEM), având ca temă „Construim împreună: Geodezii în fruntea Provocărilor de Mâine”. 7YSEM este organizat de către FIG Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) și Comisia de Tineret a Uniunii Geodezilor din România.

Este pentru prima dată când Comisia de tineret a UGR găzduiește o întâlnire la nivel european a tinerilor geodezi.

Iaroslav Zifeac, președintele Comisiei de tineret și reprezentant al tinerilor geodezi din România la numeroase evenimente internaționale, a menționat faptul că 7YSEM este un eveniment esențial dedicat tinerilor profesioniști, studenților și cercetătorilor din domeniul măsurătorilor și științelor geospațiale, și care oferă o platformă importantă pentru aceștia și sponsori de a colabora și de a influența viitorul geodeziei.

Și anul acesta, UGR s-a implicat activ în a facilita studenților obținerea de burse de participare la eveniment prin intermediul concursului „UGR îți găsește sponsor şi te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din România”. În urma concursului, anul acesta, un număr de 25 de studenți vor participa la Săptămâna Geodeziei Românești.

În data de 24 octombrie, la deschiderea oficială a evenimentului, alături de reprezentanții organizatorilor – Mircea Afrăsinei, președinte UGR, prof.dr.ing. Gheorghe Badea, decan al Facultății de Geodezie, Laurențiu-Alexandru Blaga, președinte director general al ANCPI, Peter Ache, președinte al Comisiei 9 a FIG, Randolph Camilleri, EGoS, Jean-Yves Pirlot, director general al CLGE – vor fi prezenți și reprezentați ai Guvernului României, Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Muncii și Solidarițății Sociale, ANEVAR, APCGC, SRFT.

Tot în data de 24 octombrie va debuta principala manifestare din cadrul celei de-a V-a ediții a SGR Simpozionul Internațional GeoPreVi, manifestare științifică a Facultății de Geodezie, care prin tema generoasă pe care o are anul acesta – „Ingineria geodezică în slujba comunității”, va reuni specialiști din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluării și gestionării terenurilor, administrației locale, GIS și alte domenii conexe.

”Simpozionul internațional GeoPreVi – geodezie, prezent și viitor – este evenimentul organizat în scopul cunoaşterii, pe baza experienţei, a noilor tehnologii care schimbă modul în care sunt colectate, prelucrate şi utilizate datele geospaţiale, o punte de legătură între oameni, între generaţii, între şcoală şi angajatori, între instituţii. Dialogul faţă în faţă, între persoane cu preocupări similare, este în beneficiul profesiei.” – a declarat decanul Facultății de Geodezie, prof.dr.ing. Gheorghe Badea.

Ziua va continua cu inaugurarea expoziției tehnice unde companiile participante la eveniment vor prezenta ultimele noutăți tehnologice în domeniu. Expoziția va fi deschisă până în seara zilei de 25 octombrie.

Prima zi se va încheia cu două mese rotunde, una dintre ele cu tema ”Cadastrul Economic”, prezidată de către Adrian Ioan POPA BOCHIȘ, președinte ANEVAR, iar cealaltă pe tema PNCCF, prezidată de reprezentantul ANCPI.

Ziua de 25 octombrie debutează cu o sesiune comună Comisia 9 FIG și EGoS, în cadrul căreia va fi abordat subiectul „Transparența pe piața imobiliară și abordarea geodatelor”, care are legătură cu tema principală actuală a Comisiei 9 FIG, definirea și îmbunătățirea transparenței pe piața imobiliară.

În cea de-a doua zi a Simpozionului Internațional GeoPreVi, participanții vor avea la dispoziție 4 sesiuni tehnice unde pot prezenta lucrările, articole de specialitate.

Săptămâna Geodeziei Românești se va încheia cu Consiliul Național al UGR și masa rotundă pe tema Legii Profesiei de geodez, un subiect care a preocupat comunitatea geodezică din România în ultimii ani, și care s-a finalizat cu succes în această lună!

Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la cea de-a cincea ediție datorită implicării și determinării tuturor membrilor UGR, partenerilor media, în special Revista Construcțiilor, partenerilor din țară și din străinătate, dar mai ales firmelor partenere care an de an sunt alături de organizatori, susținând desfășurarea întregului eveniment, SGR, la standarde din ce în ce mai înalte.

Simpozionul GeoPreVi împreună cu mesele rotunde și forumurile, întâlnirile anuale și activitățile sociale organizate în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești de la București vor oferi cadrul și mediul profesional pentru discuții, schimb de cunoștințe și experiență între specialiștii participanți la evenimentul internațional.

Săptămâna Geodeziei Românești este despre colaborare, diseminare, inovație, educație, comunitate, unitate!

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share