
Scrisoare deschisă a publicației Club Feroviar către Guvern pe tema alocării arbitrare de fonduri de investiții Regionalelor CFR SA
Publicația Club Feroviar a adresat luni o scrisoare deschisă premierului Nicolae-Ionel Ciucă și ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, pe tema modului în care Ministerul Transporturilor, sub conducerea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a înțeles să împartă între cele opt Regionale CFR fondurile de investiții.
Reamintim că, după cum am informat în articolul disponibil aici, conducerea Ministerului Transporturilor a decis să aprobe alocarea a peste jumătate din banii de investiții de la bugetul de stat pentru calea ferată Regionalei Timișoara și a unui sfert din finanțare Regionalei Cluj. Restul de șase Regionale își impart restul de un sfert din fondurile de investiții de la bugetul de stat.
Situația a fost caracterizată de responsabili ai căii ferate drept periculoasă pentru utilizatori, fapt pentru care Club Feroviar a adresat scrisoarea deschisă al cărei conținut este redat mai jos.
Scrisoare deschisă a Club Feroviar
Către:
Guvernul României, în atenția domnului Nicolae – Ionel Ciucă, prim-ministru
Ministerul Finanțelor, în atenția domnului Adrian Câciu, ministru
Stimate domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă,
Stimate domnule ministru Adrian Câciu
Club Feroviar, publicație specializată în transporturile feroviare și infrastructură feroviară, a luat la cunoștință despre modul total neprofesionist, arbitrar, de alocare a banilor de la bugetul de stat cu destinația alte cheltuieli cu investițiile în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru CFR SA pe anul 2023.
Situația a fost descrisă într-un articol publicat de Club Feroviar, disponibil aici, în care am informat că din suma de aproximativ 100 de milioane de lei, destinată altor cheltuieli cu investițiile, peste jumătate este direcționată către Regionala Timișoara, iar un sfert la Regionala Cluj. Restul de șase Regionale își împart o sumă egală cu jumătate din alocarea către Regionala Timișoara. Situația este cu atât mai tristă cu cât aceștia sunt singurii bani de investiții la dispoziția Regionalelor CFR SA, cu excepția fondurilor europene nerambursabile.
Publicația Club Feroviar este convinsă că împărțirea banilor între Regionale trebuie făcută pe baza gradului de urgență a lucrărilor și a importanței acestora, nu a afinităților sau calculelor politice electorale.
Concentrarea banilor în două Regionale CFR SA și ignorarea celorlalte șase nu face decât să accentueze dezechilibrele dintre acestea și să crească numărul incidentelor feroviare.
Măsurile arbitrare de împărțire a banilor nu ajută o infrastructură feroviară cu numeroase probleme, mult sub standardele europene. Vă reamintim că în lungimea totală aflată în exploatare la începutul anului 2022, 12.830 km este cea a liniilor scadente la RK, respectiv un procent aproximativ de 64,87%. Din numărul total de poduri și podețe aflate în evidență, un procent de cca 51% au durata normală de funcționare expirată conform HG 2139/2004, iar un procent de cca 27% au durata de viață proiectată expirată.
Din totalul de 5023 poduri viaducte și podețe cu suprastructură metalică în anul 2020 a devenit scadentă la revizie periodică o cantitate de 59.612 tone (la care s-au adăugat scadențele din anii anteriori).
Realizările la activitatea de revizie a podurilor și podețelor cu suprastructura metalică pe anul 2020 reprezintă un procent de 76% din ce a fost programat (37.083 tone revizie periodică) la care se adaugă revizia suplimentară (13.300 tone).
La finele lui 2020, din numărul total de tuneluri, 54% prezentau infiltrații la intrados, iar 29% necesitau reparații ca urmare a stării tehnice a zidăriei de moloane (blocuri de piatră), colmatare a sistemului de drenare, infiltrații majore care favorizează formarea sloiurilor pe timpul iernii cu afectarea gabaritului, dar și introducerea de restricții de viteză.
De aceea, Club Feroviar vă solicită respectuos reevaluarea modului de repartizare a banilor între regionalele CFR SA, concomitent cu o creștere semnificativă a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru investiții. Este total inadmisibil ca o țară membră a Uniunii Europene care prioritizează transportul feroviar să aloce din bugetul de stat sub 0,02% din PIB pentru proiecte feroviare finanțate din fondurile publice naționale.
Avem speranța că scrisoarea noastră va beneficia de atenția dumneavoastră și nu va rămâne fără consecințe pozitive.
Cu multumiri,
Club Feroviar
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail