Site logo

Se pregătește extinderea Magistralei 2 de metrou și conectarea cu calea ferată

31 martie 2025
extinderea Magistralei 2 de metrou deranjament la bariera Petricani autocar a rămas pe calea ferată lucrări la calea ferată trecerea peste calea ferată tren metropolitan la București barieră defectă la Petricaniextinderea Magistralei 2 de metrou deranjament la bariera Petricani autocar a rămas pe calea ferată lucrări la calea ferată trecerea peste calea ferată tren metropolitan la București barieră defectă la Petricani

Proiectul privind extinderea Magistralei 2 de metrou în capătul său nordic se află pe ordinea de zi a ședinței de luni, 31 martie, a Consiliului Local al Sectorului 2. Proiectul nu este unul nou, dar acum se face primul pas concret pentru punerea lui în practică, printr-un parteneriat încheiat între Primăria Sectorului 2 şi Metrorex.

Consiliul Local al Sectorului 2 va vota un proiect prin care solicită Consiliului General al Municipiului București undă verde pentru această colaborare, scrie Buletin de București.

Finanţarea se va realiza exclusiv de către Sectorul 2, se arată în proiect, din bugetul local, bugetul naţional, fonduri externe nerambursabile şi alte surse legal constituite. Acest proiect este legat de Strategia de Dezvoltare Locală Integrată şi Durabilă a Sectorului 2 pentru perioada 2021-2027, care are scopul de a analiza mobilitatea şi conectivitatea la nivelul sectorului.

Analiza cuprinde întreg teritoriul administrativ al Sectorului 2, dar va evidenția inclusiv legăturile pe care sectorul le are cu restul teritoriului municipiului Bucureşti, precum şi cu localităţile din judeţul Ilfov, se arată în referatul de aprobare. În acelaşi document se menţionează că o mare parte din deplasările de pe teritoriul Sectorului 2 sunt generate de principalele obiective de interes localizate în sector.



Aglomerare de clădiri de birouri

Zona de clădiri de birouri din partea de nord a Sectorului 2 (Aurel Vlaicu – Pipera) reprezintă unul dintre principalii generatori de trafic al Capitalei, mai ales în ceea ce priveşte deplasarea către/de la locul de muncă. Concentrarea unui număr foarte ridicat de locuri de muncă în acea zonă suprasolicită sistemul de transport public (Magistrala 2 de metrou, liniile de tramvai 16 şi 36 sau liniile de autobuz 243 și 135) şi reţeaua stradală (str. Barbu Văcărescu, şos. Pipera şi şos. Petricani – str. Doamna Ghica) la orele de vârf (07:00-09:00 ş 17:00-19:00).

O scrisoare care arată intenţia autorităţilor locale de a se implica în dezvoltarea infrastructurii de transport subteran a fost trimisă de primarul Sectorului 2, Rareş Hopincă, la Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, ambii fiind membri ai PSD.

”Vă transmitem pe această cale intenţia Sectorului 2 de a se implica activ, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar, în proiecte care vizează extinderea magistralelor de metrou aflate pe teritoriul său şi vă propunem iniţierea demersurilor pregătitoare unei colaborări interinstituţionale”, se arată în scrisoare.

Extinderea Magistralei 2 de metrou și conectarea cu trenul metropolitan

Proiectul privind extinderea Magistralei 2 de metrou în capătul nordic nu este nou, ci datează de cel puțin 15 ani. Ulterior, el a fost inclus în Planul investițional pentru infrastructură 2020-2030, făcut public de Ministerul Transporturilor în decembrie 2021.

Așa cum am scris atunci, este vorba de o extensie la M2, de la stația Pipera până la Petricani. Tronsonul va uni M2 cu magistrala feroviară M800 București-Constanța, în viitoarea gară Petricani. Lungimea acestei extensii va fi de 1,6 km și va avea două stații.

În locul unde se află acum bariera de pe Șoseaua Petricani, autoritățile intenționează să construiască două peroane (câte unul pentru fiecare sens de mers) în vederea amenajării unui punct de oprire pentru viitorul tren metropolitan București. Prin extinderea Magistralei 2 de metrou se va realiza un hub de transport ce va face legătura între calea ferată și rețeaua de transport subteran din Capitală.

Traseul acestui tronson al trenului metropolitan București pleacă de la Gara de Nord și continuă spre Gara Băneasa, apoi Petricani și Andronache, Pantelimon Vest (stația feroviară construită acum doi ani de Niro Investment la Dragonul Roșu) și în final Gara Obor.

Probleme legate de tehnologia de construcție a extensiei

Însă această extindere a rețelei de metrou va ridica probleme din punctul de vedere al tehnologiilor de construcție.

Cel mai eficient mod de a construi tunelurile pentru metrou este utilizarea de TBM (Tunnel Boring Machine), ”cârtițe” care sapă în subteran. Numai că specialiștii de la metrou spun că introducerea unui TBM pentru săparea unui tunel cu o lungime mică nu este rentabilă din punct de vedere economic. Utilajul este folosit doar la săparea acelui tunel, după care nu mai este recuperat. Dacă nu se utilizează TBM, cealaltă variantă ar fi realizarea tunelului prin săpătură deschisă, așa cum au fost construite magistralele de metrou în perioada comunistă și câțiva ani după aceea. Inconvenientul este că astfel s-ar da cu totul peste cap traficul în zonă.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, coleg de partid cu Rareș Hopincă, a făcut deja o extindere a aceleiași Magistrale 2 de metrou, însă în capătul sudic, prin construcția noii stații Tudor Arghezi. Acolo extinderea a fost mult mai simplă, deoarece nu s-a făcut în subteran, ci la suprafață.



Share