Site logo

Secretul lui Polichinelle și marea surpriză la licitația CFR Călători de închiriere automotoare diesel

28 ianuarie 2025
închiriere automotoare dieselînchiriere automotoare diesel

Depunerea ofertelor la licitația de închiriere automotoare diesel lansată de operatorul feroviar de stat aduce deopotrivă un ”secret al lui Polichinelle” și o surpriză. Lucrul pe care-l anticipa toată lumea s-a produs: Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, societate deținută de Călin Mitică și care ține sechestrate de aproape șapte ani șase automotoare ale CFR Călători, a depus ofertă la Lotul II al procedurii de achiziție. Surpriza este că Lotul I a rămas neofertat, în condițiile în care toți se așteptau ca oferta să vină de la una din companiile Grupului Grampet, deținut de Gruia Stoica.  

Preambul. Potrivit DexOnline, prin „secretul lui Polichinelle” se înțelege un lucru care-i considerat de naivi o mare taină, dar care în fapt e cunoscut de toată lumea.

La finele lunii octombrie 2024, așa cum am scris atunci, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA a lansat licitația de închiriere automotoare diesel, prin care poate fi luat în operare material rulant vechi. La vremea respectivă, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Închiriere automotoare diesel (DMU) pentru trenuri de scurt și mediu parcurs”. Valoarea totală estimată a contractului (contractelor) de tip acord cadru era cuprinsă între 39.420.000 și 275.940.000 de lei.

Procedura de achiziție sectorială se va finaliza cu încheierea unui acord cadru de furnizare pentru o perioadă de 36 de luni cu unul sau mai mulți operatori economici. Acordul cadru se poate încheia cu mai mulți operatori economici pe fiecare lot, iar numărul maxim era stabilit la cinci firme.

Procedură de închiriere automotoare diesel, împărțită în două loturi

Procedura de achiziție a fost împărțită în două loturi, astfel:

  1. Lot I – ,,Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona București-Craiova”

Valoarea estimată fără TVA: 19.710.000 – 170.820.000 lei

  1. Lot II – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona Cluj-Iași

Valoarea estimată fără TVA:19.710.000 – 105.120.000 lei.

Cantităţile estimate pentru acordul cadru sectorial erau de minimum trei bucăți, maximum 26 de bucăți pentru Lotul I și de minimum trei bucăți, maximum 16 bucăți pentru Lotul II.

O singură ofertă. Gigi Gavrilă, scos la înaintare

achizițiile ARF Activitatea ARF spargere a căii ferate compensația pentru serviciul publicTermenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a tot fost inițial stabilit pentru data de 9 decembrie 2024, ora 15:00, iar apoi prelungit până pe 27 ianuarie 2025.

Anunțul în SEAP a apărut abia azi și indică depunerea unei singure oferte, pentru Lotul II, din partea societății Remarul 16 Februarie, cu subcontractant declarat Transferoviar Administrare Active, reprezentată de Gigi Gavrilă.

”Încheierea contractelor subsecvente este condiționată de obținerea acordului de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru utilizarea, la formarea trenurilor cuprinse în Contractul de Servicii Publice aprobat prin H.G. nr. 1453/2022, a automotoarelor diesel (DMU) ce vor fi închiriate, în maximum 90 de zile de la data semnării acordului cadru”, se arăta în anunțul de licitație.

Or, coincidență sau nu, Gigi Gavrilă a fost președinte al ARF timp de trei ani și jumătate (cel mai longeviv ocupant al funcției), în perioada martie 2018 – octombrie 2021.

Șase automotoare ale CFR Călători, sechestrate de Remarul de acum șapte ani

închiriere de automotoare diesel modernizarea vagoanelor restaurant scrisorile de garanție Ovidiu Vizante la conducerea CFR Călători Raport de control la CFR Călători reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorReparatorul de material rulant Remarul 16 Februarie este deținut de omul de afaceri Călin Mitică, proprietarul, printre altele, și al Transferoviar Călători, operator care este concurent cu SNTFC CFR Călători.

Acum, Remarul vrea să ofere spre închiriere automotoare către CFR Călători. Conducerea societății clujene ”uită” însă să menționeze că șase automotoare Siemens Desiro (Săgeata Albastră) trimise la reparat în 2018 de operatorul feroviar de stat nu s-au întors nici acum. Acest lucru este constatat încă din aprilie 2020 de un Raport de control la CFR Călători făcut de Corpul de Control al Prim Ministrului: ”Potrivit celor prezentate, s-a constatat faptul că indisponibilizarea unui număr de 6 automotoare în uzina reparatoare, peste termenul contractual, a fost cauzată de nerespectarea prevederilor caietului de sarcini și ale contractului, precum și de demersurile întârziate ale CFR Călători cu referire la depășirea duratei de imobilizare, demersuri care au fost materializate în acțiuni în instanță la peste un an de la data la care automotoarele ar fi trebuit restituite în stare de funcționare către CFR Călători”. Iar automotoarele cu pricina nu s-au întors nici în momentul de față, după aproape șapte ani, la CFR Călători, ele fiind în continuare sechestrate în curtea Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

Societatea clujeană nu le va închiria pe acestea către CFR Călători (ar fi fost chiar culmea!), ci automotoare Bombardier Talent din parcul TFC, sau ramele Alstom Coradia, care au fost fabricate în 2007 și modernizate în 2014.

Întâlnirea de taină Călin Mitică-Traian Preoteasa de la mall

În mod normal, Remarul 16 Februarie nu ar fi trebuit admisă la această licitație. Nu poți să-i sechestrezi cuiva mașina (mașinile) și apoi să te duci la el să-i închiriezi o alta sau altele.

Numai că în România lucrurile nu se desfășoară după principii morale sau comerciale, ci după bunul plac al celor care conduc companii de stat. Traian Preoteasa a fost descoperit în vara anului 2023 când avea o întâlnire de taină cu Călin Mitică la un mall din nordul Bucureștiului, așa cum am scris la vremea respectivă. Ce au discutat cei doi rămâne un mister, însă putem să presupunem că au vorbit inclusiv despre procedura de închiriere de automotoare diesel.

Gruia Stoica, marele absent

Gruia Stoica face recurs în casație Hotărârea de Guvern pentru Gruia Stoica poprire pe banii lui Gruia Stoica procesul lui Gruia StoicaAșa cum spuneam, marele absent de la această procedură lansată de CFR Călători este Gruia Stoica, prin Electroputere VFU Pașcani.

Reparatorul de material rulant are un singur automotor nou, de producție proprie, care într-un final a primit autorizarea să circule pe rețeaua CFR. Însă Grupul Grampet al lui Gruia Stoica mai are în proprietate și automotoare modelul Ansaldo Breda IC4, diesel, cumpărate la mâna a doua de la căile ferate daneze. Șase dintre ele veniseră deja încă din 2023, iar restul, până la totalul de 76, urmau să sosească etapizat până în anul 2026.

Automotoarele IC4, cu patru vagoane pe unitate, aduse de Gruia Stoica, se potriveau perfect pe consultarea de piață și apoi pe licitația lansată de conducerea operatorului feroviar de stat, de aceea absența este o surpriză.

Rutele pe care vor circula automotoarele închiriate

Automotoarele care, cel mai probabil, vor fi închiriate de Traian Preoteasa de la Gruia Stoica vor circula pe următoarele rute:

  1. Sărmăşag-Zalău Nord
  2. Jibou-Zalău Nord
  3. Aleşd-Oradea
  4. Satu Mare-Carei
  5. Baia Mare-Jibou
  6. Baia Mare-Satu Mare
  7. Săcuieni Bihor-Sărmăşag
  8. Carei-Zalău Nord
  9. Sărmăşag-Satu Mare
  10. Jibou-Săcuieni Bihor
  11. Cluj Napoca-Jibou
  12. Oradea-Halmeu
  13. Baia Mare-Cluj Napoca
  14. Oradea-Timişoara Nord
  15. Iaşi-Ungheni Prut
  16. Iaşi-Scânteia
  17. Iaşi-Vaslui
  18. laşi-Bârlad
  19. Suceava-Dorneşti-Putna
  20. Iaşi-Galaţi.

Share