Șeful de tren sancționat și amenințat de o persoană din centralul STNFC CFR Călători și-a găsit în cele din urmă dreptatea în instanță.
Angajatul operatorului feroviar de stat a fost sancționat abuziv, a decis Curtea de Apel Iași, printr-o sentință definitivă pronunțată săptămâna trecută este definitivă. În primă instanță, Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză societății, magistrații motivând că a le spune călătorilor „e șefa mea din minister” înseamnă că ”determini ştirbirea prestigiului şubred al companiei SNCFR”.
”Anulează Decizia de sancționare disciplinară nr. 266 din data de 7 noiembrie 2023 emisă de intimata Societatea Națională Transport Feroviar de Călători CFR Călători S.A. – Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Iași. Obligă intimata la restituirea către reclamant a drepturilor salariale de care a fost lipsit ca urmare a deciziei de sancționare disciplinară nr. 266 din data de 7 noiembrie 2023”, se arată în soluția pe scurt a instanței. CFR Călători a fost obligată să plătească angajatului sancționat abuziv și cheltuielile judiciare, informează HotNews.
Originar din Vaslui, șeful de tren de pe ruta București Nord-Iași s-a adresat instanțelor, considerând că a fost sancționat fără a fi vinovat. Retrogradarea într-o funcție inferioară a considerat-o abuzivă și umilitoare.
Sancționat după o discuție cu o angajată de la Siguranța Circulației
Club Feroviar a relatat că pe 13 octombrie 2023, trenul Interregio 1665 mergea de la București Nord la Iași, vagoanele fiind aglomerate pentru că era perioada pelerinajului la Sfânta Parascheva. Când a ajuns acolo unde erau locurile rezervate personalului CFR, șeful de tren s-a adresat: ”Bună seara, vă rog să-mi prezentați legitimațiile de călătorie” și apoi a observat o șefă din cadrul CFR Călători, pe care a salutat-o cu ”Sărut-mâna”. Femeia, care lucrează la Serviciul Siguranța Circulației din centralul CFR Călători, i-a răspuns: ”Autorizație”, după care i-a spus conductorului că vrea să vadă ce bilet îi dă doamna, îndreptându-și privirea în partea opusă, către o femeie cu handicap.
Femeia a prezentat conductorului un bilet, valabil pentru un tren care plecase mai devreme din Gara de Nord. A fost nevoită să plătească un alt bilet, suprataxat, fiindcă nu a urcat cu bilet potrivit călătoriei, și a fost anunțată că biletul este unul fără loc.
În timp ce aștepta eliberarea biletului, călătoarea l-a întrebat pe șeful de tren dacă ”doamna cu autorizaţie are voie sa stea pe locurile rezervate personalului de tren”, iar acesta i-a răspuns: „Da, fiindcă este șefa mea din Minister”. Femeia ocupă poziția de revizor central în cadrul CFR. „Dacă este șefă din Minister, are voie sa ocupe 3 locuri? Pe unul sa stea ea, pe unul să țină geanta și pe unul să țina haina?”, a insistat călătoarea. Ceferistul nu a mai spus nimic și a continuat verificarea biletelor călătorilor din celelalte vagoane.
Când a ajuns la vagonul 6, reiese din dosar, șeful de tren a primit un telefon prin care i se cerea ca până la ajungerea trenului la stația Buzău să vină la vagonul 1. Atunci când a ajuns la primul vagon, a găsit-o pe ”șefa din minister” nervoasă. ”Din cauza dumneavoastră, am suportat toate mârşăviile astea, o sa vedeţi dumneavoastră ce păţiţi”, i-a spus femeia, potrivit documentelor din dosar. Nedumerit, șeful de tren a întrebat-o cu ce a greşit, însă ”aceasta a continuat să-l ameninţe”. Mai mulți călători au luat apărarea bărbatului, reproșându-i femeii că ceferistul nu are nicio vină. Ulterior, ceferistul a fost sancționat pe cale administrativă.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail