Site logo
8 iunie 2023

Curtea de Apel București a închis miercuri dosarul unui fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor care a fost trimis în judecată de procurori pentru trafic de influență. Acesta scapă de pușcărie. Este relevant pentru România faptul că în cei 11 ani de la săvârșirea faptei organele de cercetare și justiția nu l-au judecat și/sau condamnat, iar acum scapă din cauza trecerii timpului. 

Curtea de Apel București a închis miercuri dosarul lui Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, precum și cel al lui Cătălin Radu, om de afaceri ambii judecați pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, la data de 20.06.2012 (Răducu Preda – n.red.) a pretins reprezen-tantului Astaldi SpA, (Canino Pier Luca – n.r.) indirect, prin intermediul inculpatului (Bohâlțeanu Tudor Gabriel – n.r.), suma de 750.000 euro, promițându-i acestuia că datorită influenței pe care o au asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (…), influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de (Bohâlțeanu Tudor Gabriel – n.r.), vor menține investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou pe lista de priorități a guvernului și că nu vor fi probleme cu finanțarea lucrărilor, pretindere ce a fost urmată de primirea, în perioada 3.07.2012 – 18.09.2012, de către inculpatul (Bohâlțeanu Tudor Gabriel – n.r.), în contul societății (…), a sumei de 4.152.541 lei, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență”.

Tribunalul București a decis în martie să stopeze procesul ca urmare a faptului că a intervenit prescripția penală și a respins totodată o cerere a DNA de consultare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în acest caz.

Valentin Răducu Preda scapă de pușcărie

Apelul făcut de procurori la sentința de închidere a dosarului penal a fost însă atacată în apel de procurori la Curtea de Apel București. Aceasta a confirmat miercuri decizia de închidere a dosarului.

„Solutia pe scurt: Decizia penală nr.1151/A din 7 iunie 2023 – În baza art. 421 pct.2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 150 din data de 16.02.2023 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţate în dosarul nr. 33922/3/2020. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Legea penală mai favorabilă inculpaţilor este Codul penal în reglementarea cuprinsă între data de 25 iunie 2018 (când a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr.297/2018) şi data de 30 mai 2022 (când a intrat în vigoare OUG nr.71/2022). În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c.C.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul PREDA RĂDUCU VALENTIN pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă, prev. de art. 291 alin.1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr.78/2000 şi art.5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 20.06.2012). În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c C.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul RADU CĂTĂLIN pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influen?ă prev. art. 48 C.p. raportat la art. 291 alin.1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 30.06.2012-18.09.2012)”, au decis judecătorii. O pronunțare similară a avut loc și în cazul omului de afaceri Cătălin Radu, o verigă în lanțul corupților.

Cazul de corupție pe larg

Acum 11 ani, pe fondul schimbării de guvern (venirea la putere a Guvernului Victor Ponta) ar fi promis unui constructor să susțină prin influența lor proiectul racordului 2 al Magistralei 4 de metrou, care nu ar mai fi prezentat interes pentru noua echipă de la Palatul Victoria.

Proiectul în cauză ar fi racordul 2 al Magistralei 4, respectiv secțiunea Parc Bazilescu -Străulești cu o valoare de 72 de milioane de euro, iar constructorul a fost compania italiană Astaldi.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, secretarul de stat Valentin Preda și Tudor Bohâlțeanu, consilier al acestuia, ar fi comis două infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor.

„În rechizitoriul privind pe inculpatul Preda Răducu Valentin și o altă persoană, reprezentant al unei societăți comerciale și în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada imediat următoare schimbării Guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 de euro.

Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012, iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății – celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.

Lucrările de consultanță, pretextul șpăgii

Practic, firma constructoare ar fi vărsat mita în contul unei firme de consultanță care ar fi efectuat, chipurile, verificări ale lucrărilor, după cum a arătat aici Club Feroviar.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului”.

Lucrările au fost efectuate de firma italiană Astaldi. Perioada în cauză coincide cu schimbarea de Guvern din primăvara lui 2012, şi anume când guvernarea PD-L (ministru al Transporturilor Alexandru Nazare) a fost înlocuită de USL (primul guvern Victor Ponta I, anume PSD plus PNL).

„În prezența avocatului său, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.
La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8.04.2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente”, spune DNA.

A făcut pușcărie în alt caz

Însă fostul demnitar a făcut pușcărie într-un alt dosar. Pe data de 8 aprilie 2019, el a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi trafic de influenţă.

La acel moment, Tribunalul Constanța a menținut decizia Judecătoriei Medgidia, instanță care, pe data de 21 septembrie 2021, a admis propunerea de eliberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă și a dispus liberarea condiţionată a condamnatului, deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanţa, pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 89/F/2017 a Curţii de Apel Bucureşti, mandat nr. 118/2019, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.

Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată de DNA Constanța, la Tribunalul Constanța, instanță care la data de 01 noiembrie 2021 a menținut deizia judecătoriei, respingând contestația DNA.

Alt caz cu prescripție

Nu e singurul demnitar corupt scăpat de prescripție. Luna trecută, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor a scăpat prin prescripție de o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită în dosarul în care erau implicați, printre alții, Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe, și Cristian Boureanu, deputat.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share