
Soluții minime la criza de mecanici de locomotivă. Ce spune Iulică Măntescu
Conducerea CFR Călători recurge la anulări de trenuri, refuzând să mai plătească ore suplimentare mecanicilor și lăsând să se înțeleagă că banii dați suplimentar ar fi cauza pierderilor companiei. Mecanicii consultați de Club Feroviar arată cu degetul spre câteva practici care fac ca munca acestora să fie folosită total ineficient.
„Directorul general dă vina pe mecanicii de locomotivă pentru că fac ore suplimentare, lucru care acum doar câteva luni era obligație de serviciu. La începutul lunii iulie 2023, mecanicii erau presați să își dea consimțământul în vederea prestării muncii peste durata normală a programului de lucru”, reclamă un mecanic consultat de Club Feroviar sub protecția anonimatului.
El menționează abuzuri în urmă cu aproape doi ani din partea conducerii CFR Călători, pentru ca “să meargă treaba bine”, să semneze efectuarea de ore suplimentare. Aspecte care sigur trebuie investigate și de către ITM, existând o limită legală pentru acest tip de efort. Dintr-odată se uită că “dacă angajații își dau consimțământul, prestarea de ore suplimentare devine obligație de serviciu”.
Criza de mecanici de locomotivă. Folosiți la alte „munci”
În medie, un absolvent al cursului de calificare al CENAFER pe funcția de mecanic de locomotivă are nevoie de aproximativ trei ani pentru a deține toate autorizațiile pentru a conduce și deservi mai multe tipuri de locomotivă pe mai multe secții de remorcare. Acest lucru este cauzat de faptul că mecanicii de locomotivă sunt folosiți la sarcini secundare, altele decât formarea profesională pentru conducerea locomotivei, spune sursa consultată.
De exemplu, la Depoul Cluj mecanicii sunt folosiți drept acari (funcție inferioară, ce presupune manipularea macazurilor). Mecanicul nostru menționează că un astfel de angajat, folosit abuziv de conducerea depoului și fără să dețină autorizațiile necesare efectuării de serviciu în funcția de acar (pentru care trebuie curs dedicat la CENAFER), a fost recent implicat într-un incident pe tronsonul de cale ferată dintre Depoul Cluj și stația Cluj Napoca, când două vehicule feroviare (o locomotivă a CFR Călători și un automotor al Transferoviar) s-au ciocnit frontal, existând totuși ceva pagube materiale semnificative.
Mecanicul poate fi și bun de plată dacă este găsit vinovat pentru că a acceptat abuzul unității din care făcea parte: dacă în locul lui era o persoană instruită și autorizată corespunzător, incidentul mai avea loc? O anchetă în acest sens este în desfășurare.
Mecanicii debutanți sunt trimiși însoțitori cu locomotive la unitățile reparatoare, la strunguri de roți, însoțitori ai materialului rulant defect, acari etc. „Ni se spune că acești mecanici așteaptă uneori ani de zile cursurile din centrele de formare ale CFR Călători pentru a putea fi folosiți de unitățile lor în funcțiile pentru care s-au angajat. Pentru care au semnat contracte de zeci de mii de euro dacă s-ar despărți de angajatorul de vis CFR Călători.
Practic, mecanicii ar fi suficienți ca număr, doar că încă nu sunt autorizați să presteze serviciul de manevră sau drum, mulți fiind în această situație. „Risipă de bani să ții mecanici (una din meseriile cele mai greu de calificat la calea ferată) să efectueze prestații de tip însoțitor, menținere în stare caldă a locomotivelor MSC, pază, acari”, afirmă el.
Măntescu: Lipsești un an, pierzi alți doi la întoarcere
Chestionat asupra aspectelor de mai sus, Iulică Măntescu, lider sindical, spune: ”Sunt folosiți în perioada în care fac stagiile pentru obținerea certificatelor suplimentare pe tipuri de locomotive, pe tipuri de prestație. Atunci, probabil că din lipsă de mecanici autorizați, se poate întâmpla să fie folosiți și la alte chestii”. El continuă: „nu cred că un mecanic autorizat cu certificate complementare poate fi folosit pe astfel de posturi, ar fi bătaie de joc la adresa omului și a companiei. Nu cred că cineva își permite să folosească acari neautorizați în fara depoului”.
Ce se poate face totuși
Ar trebui revizuite stagiile, sunt foarte mari, spune el. „De exemplu, dacă ai certificatul complementar pentru o locomotivă electrică și aceasta se modernizează necesită același număr de ore ca pentru locomotiva în sine, tot electrică. Ar trebui ca pentru a obține certificatul pentru cea modernizată să aibă nevoie de 200 de ore, nu de 480 de ore.
„Ar trebui scurtată perioada asta care poate duce la doi ani și jumătate pentru obținerea certificatelor complementare pe tipuri de locomotive și prestații. Noi am mai cerut, dar nu ne-a luat nimeni în seamă”.
Apoi, mai e cazul mecanicilor cu experiență care au părăsit postul din diferite motive. „Dacă un mecanic cu experiență se întoarce după 12 luni, să zicem că a întrerupt din cauze medicale sau și-a luat concediu de lungă durată plecând în străinătate la copii, ca să își profeseze meseria la întoarcere trebuie să obțină toate certificatele complementare, căci îi rămâne doar permisul. Trebuie să o ia de la zero și durează mult, chiar și doi ani, chiar dacă are 15 ani de experiență. Sunt cazuri numeroase. Stagiile trebuie să fie mult mai scurte”, spune Măntescu.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail