
SRCF Galați vrea să redeschidă pentru călători o linie pe care nu se mai circulă din 2021


Pe calea ferată Urziceni-Făurei trenurile de călători nu mai circulă din 2021. Linia nu este închisă total, pentru că pe aici mai circulă trenuri de marfă, în perioada campaniilor agricole, pe distanța Făurei-Pogoanele. Acum, Sucursala Regională de Căi Ferate Galați vrea să o redeschidă și pentru pasageri, după modernizare.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație cu titlul ”Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară – 8 loturi: Lot 5 – Sectoare CF: Lotul 5- Sucursala Regionala Galați (proiectare şi execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului ce se dorește a fi încheiat este de 557.748.985,9 lei, adică 111 milioane de euro.
Traseul vizat este împărțit în două sectoare CF:
- Făurei-Galați, alcătuit din 11 stații de cale ferată situate pe linie dublă electrificată, cu o lungime de 82,633 km., de la axa stației Dedulești (km. 178+717) până la axa stației Galați (km. 261+350);
- Urziceni-Făurei, alcătuit din cinci stații de cale ferată situate pe linie simplă neelectrificată, cu o lungime de 54,292 km., de la axa stației Gârbovi (km. 83+937) până la axa stației Făurei (km. 138+229).
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 5 martie 2025, ora 15:00. Ofertele trebuie să fie valabile până pe 5 septembrie 2025.
Calea ferată Urziceni-Făurei, o istorie tumultuoasă
Calea ferată Urziceni-Făurei face parte din Magistrala 700, a fost inaugurată la data de 11 septembrie 1943 și a avut o istorie recentă zbuciumată.
Pe aici, trenurile CFR Călători au circulat până în anul 2014, când linia de 67,6 km a fost închiriată gestionarului privat de infrastructură RC-CF Trans Brașov. În consecință locul garniturilor CFR Călători a fost luat de automotoarele Regiotrans. Nici acestea nu au circulat foarte mult, pentru că un an mai târziu a murit Costel Comana, unul dintre patronii operatorului feroviar. Apoi, Regiotrans a rămas fără certificatul de siguranţă, după ce Autoritatea de Siguranţă Feroviară a descoperit că 29 din cele 200 de trenuri ale companiei au probleme tehnice. CFR Călători a preluat atunci operarea pe mai multe rute pe care circulau trenurile Regiotrans, nu însă și pe calea ferată Urziceni-Făurei.
A făcut-o însă odată cu intrarea în vigoare a Mersului Trenurilor 2018-2019. Iată ce anunța atunci operatorul feroviar de stat, printr-un comunicat: ”Se reia circulația între București și Galați pe ruta Făurei-Urziceni, ceea ce scurtează distanța cu 30 km și timpul de mers cu aproximativ 20-40 minute față de ruta actuală prin Buzău-Ploiești”.
Între timp, au început lucrările de dublare a căii ferate Mogoșoaia-Balotești și de construcție a recordului către Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, iar CFR Călători a retrasat toate trenurile spre Brăila și Galați prin Ploiești Sud. Și așa au rămas și acum, pentru că tronsonul București Nord-Mogoșoaia este o secție saturată, de când au fost introduse, la un interval de 40 de minute, trenurile de Aeroport.
Lucrarea riscă să rămână nefinalizată
Să revenim la procedura de achiziție lansată vineri de SRCF Galați. Cum lucrarea este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), timpul rămas pentru finalizarea ei este extrem de scurt, până în decembrie 2026.
O recunoaște, pentru Club Feroviar, și directorul regionalei, Gabriel Oprea: ”Proiectul este promovat prin fonduri PNRR. Termenul limită, pentru implementarea proiectului, este decembrie 2026. În funcție de gradul de implementare, la momentul respectiv, Compania, prin Ministerul Transporturilor, va analiza posibila finalizare a lucrărilor prin alte surse de finanțare la momentul respectiv”.
Sunt însă și șanse ca măcar pe tronsonul Urziceni-Făurei lucrarea să fie gata la timp, căci ea nu trebuie începută simultan pe ambele tronsoane, așa cum se arată și în anunțul de licitație: ”Contractantul poate trece la execuţia lucrărilor, fără a fi obligat la începerea acestora simultan în toate locațiile pentru care s-a obținut ordinul de începere a lucrărilor”. Cum tronsonul Urziceni-Făurei este mai scurt decât Făurei-Galați, șantierul s-ar putea termina mai repede.
Traseul cel mai scurt dintre București și Galați
Gabriel Oprea spune că ar fi de dorit reluarea circulației pe ruta directă dintre București și Galați.
”Apreciem faptul că traseul cel mai scurt, pentru a facilita legătura municipiilor Galați și Brăila cu Bucureștii, este prin Făurei-Urziceni. În urma studiului de fezabilitate, întocmit la nivel de Companie, de proiectantul ISPCF Bucuresti (Lot 4 – SRCF Galați), această rută, Urziceni-Făurei-Brăila-Galați, a fost selectată și promovată pentru implementare, având și indicatorii tehnico-economici aprobați prin Hotărâre de Guvern. Trenurile de călători nu mai circulă din 2021 (deși s-au făcut demersuri, de către primăriile de pe acastă secție, niciun operator de transport călători nu a fost interesat să introducă trenuri, pe această rută), dar, trenuri de marfă mai circulă, pe perioada campaniilor agricole, pe distanța Făurei-Pogoanele”, ne-a mai declarat directorul.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail