După ce a apărut și ultima formă a Ordonanței Trenuleț, studenții amenință cu proteste în Piața Victoriei, nemulțumiți de limitarea facilităților de călătorie pe calea ferată.
”Ordonanța Trenuleț: Urmează stația – Piața Victoriei. Uniunea Studenților din România (USR) își exprimă profunda nemulțumire față de propunerile incluse în proiectul Ordonanței de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 dar și pentru lipsa de transparență și dialog din partea Guvernului. Acest proiect aduce măsuri care vor afecta grav studenții, reducând accesul la drepturi fundamentale și oportunități de dezvoltare. La final de an, Guvernul aduce nota de plată. Dar cine o plătește? Studenții refuză să fie sacrificați în numele unor politici fiscale care ignoră nevoile generației viitoare. Nu vom accepta ca viitorul nostru să fie compromis de măsuri care descurajează educația și mobilitatea studenților. E timpul să luptăm din nou pentru drepturile noastre! Hai alături de noi pe 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei!”, se arată într-o postare intens distribuită pe Facebook.
Ordonanța Trenuleț a limitat deplasarea studenților. Dar și a ceferiștilor
Așa cum am scris anterior, Ministerul Finanțelor a pus duminică în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului ”privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene”. Adică Ordonanța Trenuleț, așa cum este ea cunoscută publicului larg.
Iar la capitolul XXIX din proiect se menționează următoarele:
(1) În anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar.
(2) În anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar, în localitatea în care își are sediul instituția de învățământ superior”.
Rezumând, Guvernul va limita facilitățile studenților pe CFR doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și orașul în care studiază. Pe această rută, vor plăti doar 10% din contravaloarea biletului întreg la clasa a 2-a, dar dacă vor să se ducă la munte ori la mare vor scoate din buzunare prețul integral. Vor plăti însă în continuare doar 10% din contravaloare transportului local din orașul în care au facultatea, procentul nefiind crescut la 50%, așa cum se intenționa inițial.
Studenții vor aceste facilități doar pentru a se plimba prin țară, în timp ce mecanicilor de locomotivă și altor ceferiști li s-a limitat la doar șase călătorii libertatea de mișcare, folosită pentru a se duce la muncă.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail