Site logo
Teren al Armatei expropriat pentru metroul de Otopeni
21 noiembrie 2024

Ministerul Transporturilor va expropria un teren de peste un hectar deținut de Ministerul Apărării Naționale pentru construirea metroului M6 1 Mai – Otopeni. Executivul a mai analizat exproprieri necesare și pentru linia Brașov – Sighișoara și modernizarea Portului Constanța.

Exproprierea a făcut obiectul unui proiect de HG discutat joi de Guvern, și anume privind „transferul dreptului de administrare asupra unei părţi de imobil, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în vederea realizării de către Metrorex S.A. a lucrării de utilitate publică de interes naţional Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai- Otopeni)”.

Potrivit notei de fundamentare, pentru realizarea de către Metrorex S.A. a lucrărilor la obiectivul de investiții „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai-Otopeni)”, este necesar a se ocupa un teren în suprafață 12.017 mp, situat în București, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Terenul face parte din coridorul de expropriere, aprobat prin anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 496/2017, pe suprafața de teren urmând a se executa construcții definitive și o organizare de șantier. La finalizarea investiției se va avea în vedere transmiterea dreptului de administrare asupra terenului liber de construcții către Ministerul Apărării Naționale, urmând să rămână în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea Metrorex S.A. numai terenurile pe care se află amplasate construcții sau care sunt în zona de siguranță a metroului. Prin prezentul proiect de act normativ se propune transferul dreptului de administrare asupra unei părți de imobil în suprafață de 12.017 mp aparținând domeniului public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Terenul este situat în Municipiul București, sectorul 1, Șoseaua București – Ploiești, km. 12,5 și are o împrejmuire din plăci de beton prefabricate cu o lungime de 288,039 ml. Terenul este înregistrat în Cartea Funciară nr. 282071, București, Sectorul 1, Ministerul Apărării Naționale efectuând dezmembrarea acestui teren, anterior transmiterii dreptului de administrare asupra acestuia către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Ministerul Apărării Naționale a dezmembrat înainte de efectuarea transferului terenul de 12.017 mp, care este înregistrat în Cartea Funciară nr. 282071, București, Sectorul 1, devenind astfel un imobil distinct de celelalte imobile care au rămas în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Tot joi în ședința Executivului s-a discutat și un proiect „privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Braşov – Sighişoara, subsecţiunile: 1. Braşov -Apaţa si 3. Caţa – Sighişoara”, aflate pe raza unităţilor administrativ – teritoriale: Braşov – judeţul Braşov şi Saschiz – judeţul Mureş.

Exproprieri și pentru Portul Constanța

Un alt proiect pe ordinul Executivului a fost un proiect de HG privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţii administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa”: Etapa 3, aflate pe raza unităţilor administrativ – teritoriale: Agigea şi Constanţa – judeţul Constanţa.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share