Site logo
Timișoara se împrumută la BERD cu 20 milioane euro pentru transportul cu tramvaie
24 decembrie 2021

BERD împrumută orașului Timișoara 20,3 milioane de euro pentru îmbunătățirea transportului urban cu tramvaiul. Dezvoltările vor reduce cu aproape un sfert emisiile anuale de CO2, spune instituția europeană.

Timișoara devine al 53-lea membru al programului BERD Green Cities de sustenabilitate urbană, potivit unui comunicat de presă al instituției financiare.

Uniunea Europeană va oferi un grant de 53,6 milioane EUR pentru programul de infrastructură de 87,2 milioane EUR. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va împrumuta 20,3 milioane de euro (sau 100 de milioane de lei) orașului românesc Timișoara pentru a cofinanța, alături de Uniunea Europeană (UE), proiecte cheie de infrastructură pentru perioada 2020-2023. Acestea includ reînnoirea parcului de tramvaie și reabilitarea liniei de tramvai T5, precum și două activități de consultanță pentru a sprijini reformele orașului în transportul public.



Cum funcționează Green Cities

Proiectul va servi drept investiție „declanșator” a Timișoarei, municipiul devenind al 53-lea membru al programului emblematic BERD Green Cities de sustenabilitate urbană. Programul BERD Green Cities de 5 miliarde EUR a fost înființat în 2016. În cadrul programului, orașele dezvoltă un Plan de acțiune pentru orașe verzi (GCAP) pentru a identifica, prioritiza și dezvolta soluții personalizate pentru provocările lor de mediu și urbane.

GCAP se va baza pe obiectivul cheie preexistent al Timișoarei de a-și îmbunătăți infrastructura și serviciile de transport public, care este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea economică și de afaceri în regiune. Acest lucru este în conformitate cu Programul Operațional Regional al UE pentru România, care vizează investiții ecologice și de mobilitate. Veniturile din împrumutul Băncii vor fi utilizate pentru a cofinanța dezvoltarea infrastructurii de tramvai a Timișoarei, alături de un grant de 53,6 milioane de euro din partea UE.

Costul total al dezvoltării va fi de 87,2 milioane EUR, inclusiv contribuțiile naționale și locale și fondurile de cooperare tehnică. Împrumutul BERD acoperă deficitul de finanțare pentru programul de infrastructură prioritar al Timișoarei și va ajuta orașul să introducă o planificare urbană durabilă pe termen lung, cu accent pe verde, reziliență și mobilitate.

 Proiectul scade emisiile de CO2 cu un sfert

Sistemele de transport electric nu numai că vor crește mobilitatea în regiune, ci vor îmbunătăți și standardele de viață și de mediu prin promovarea eficienței energetice, reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea calității transportului public. Proiectul va economisi aproximativ 22,2% din emisiile actuale sau până la 683 de tone echivalent de dioxid de carbon pe an. Având în vedere angajamentul Timișoarei de a îmbunătăți transportul, împrumutul va finanța și consultanță esențială pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului și pentru a-l sprijini în reorganizarea transportului public, mai spune BERD. 

Cu excepția Timișoarei, programul BERD – GCAP mai include în România Craiova, Iași și Mediaș.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share