Site logo

Tramvai deraiat în depoul Oradea, repus pe șine cu echipamente moderne

28 martie 2025

Un tramvai a deraiat joi în depoul Oradea, fiind repus pe șine cu echipamente moderne. Deraierea a fost una simulată pentru a ajuta la demonstrarea performanețelor avute de echipamente actuale destinate reraierii trenurilor și tramvaielor.

Ediția 2025 a Conferinței de Infrastructură Club Feroviar a prilejuit în a doua zi a acesteia o vizită de lucru la OTL – Oradea Transport Local. Două companii au susținut prezentări de echipamente de sudură a șinelor și de reraiere pentru tramvaie, dar și vagoane/locomotive.

Reprezentanți ai firmei olandeze Holmatro  (înființată la 1967 în Olanda) au demonstrat practic cum se poate repune pe șine un tramvai deraiat. Compania, ce are partener în România în domeniul echipamentelor de reraiere compania Hiarom Invest, este activă în domeniul echipamentelor de descarcerare, reraiere, soluții hidraulice.

Cu ajutorul unui echipament compact format din câțiva cilindri hidraulici, distribuitoare hidraulice și un motor termic portabil, un tramvai Astra a fost repus pe șine în cel mult 20-30 de minute.

Echipamentul are furtune de înaltă presiune cu protecție împotriva pierderii bruște de presiune, cilindri hidraulici în două trepte cu o capacitate de 80-120 de tone forță fiecare și cursă de până la 250 mm.

Atât cilindrii propriu-ziși, cât și pistoanele, sunt confecționate din aluminiu pentru atingerea unei greutăți mici a ansamblului.

Dispozitivul se poate monta fie pe două urechi prevăzute special pe tramvai, fie în niște locașuri transversale, de asemenea gândite cu acest scop.

Suduri facile ale șinelor

Un al doilea echipament a fost prezentat de către Contrail – Hiarom, fiind destinat sudurii șinelor de diferite dimensiuni. Echipamentul prezentat este unul livrat companiei românești Arcada. Compania Contrail a livrat șapte astfel de echipamente regionalelor CFR, companiilor constructoare de căi ferate, dar și la export, inclusiv pe piața americană.

Cât privește echipamentul propriu-zis, acesta este montat pe un vehicul livrat de Hiarom, Contrail ocupându-se de partea de sudură. Instalația realizează static 12 suduri pe oră și opt în regim dinamic. Se dezvoltă o presiune la sudarea șinelor  cap la cap de 100 de tone forță, iar structura zonei sudate este cvasiidentică cu cea a materialului de origine. Mașinile sunt asigurate de Hiarom în funcție de preferința utilizatorilor față de anumite mărci.

Echipamentul este fabricat în România, mai puțin capul de sudare și panoul de comandă, de producție germană.


Vizita tehnică a inclus și o deplasare cu un tramvai de epocă Tatra, folosit de Primăria Oradea și pentru delectarea copiilor în perioada Crăciunului.



Share