Site logo
4 iunie 2021

Cu un an înainte de termenul stabilit pentru finalizare, stadiul fizic al loturilor realizate de Astaldi pe magistrala Simeria – Arad a ajuns la doar 60%.


Asociația Pro Infrastructura a prezentat joi un reportaj realizat pe loturile 2 A și 2B, ajungând la concluzia că progresul este acceptabil, deși șansele de terminare la termen a lucrărilor de modernizare sunt minime.

Sunt invocate dificultăți birocratice de tipul exproprierilor lipsă, absenței avizelor, fapte pentru care, în practica obișnuită în lucrările de infrastructură din România, Astaldi ar putea cere claimuri substanțiale statului român.

Redăm postarea API:

„Magistrala feroviară dintre Simeria și Arad, parte a Coridorului Feroviar Rin-Dunare, este în proces de reconstrucție. Va prezentăm filmări aeriene și subterane pe loturie 2A și 2B, unde calea ferată va traversa Mureșul de 4 ori și va trece printr-un tunel pentru a asigura un traseu mai drept care să permită viteze de 160 km/h. Antreprenorul Astaldi a semnat contractul cu CFR în 2017, lucrările efective au început în 2018 și se află acum la stadiul fizic de aproximativ 60%. Comparativ cu alte proiecte feroviare (de exemplu, loturile dintre Sighișoara și Simeria începute în 2011 și terminate anul acesta), vorbim de un progres bun, deși lucrările nu se vor încadra în termenul inițial de 4 ani.

Dintre lucrările filmate, circulația pe noua variantă Bârzava-Vărădia este dependentă de tunelul Bătuța (603m) din care s-a forat mai mult de jumătate, dar are probleme birocratice la ambele capete (exproprieri, acord de mediu revizuit, scoatere din circuitul forestier). Acestea cad în sarcina CFR și sperăm sa le vedem rezolvate cât mai curând, pentru că lucrarile la fiecare dintre capetele tunelului vor dura cel puțin un an. Există o posibilitate ca la sfârșit de 2022 să circulăm prin tunel și pe noul traseu. Tot în 2022, sperăm să circulăm pe cele două poduri de 435 și 384m de la Conop, care vor fi lansate (translatate) peste Mureș în următoarele zile”

Astaldi, stadiu de 40% acum un an

Implementarea proiectului urmează să permită circulația cu viteza de 160 km/h pe o lungime de cca. 89% din lungimea secțiunii. Pe 6% din lungime se va circula cu viteza de 120 km/h, iar pe 5% din lungime se va circula cu viteza de 100 km/h.

Distanța de 144 km este împărțită în patru loturi: 2A Ghioroc-Bârzava executat de Astaldi-FCC (peste 40% stadiu fizic, acum un an), 2B Bârzava-Ilteu cu aceiași antreprenori, Astaldi-FCC (tot 40% progres), 2C Ilteu-Gurasada cu asocierea Alstom-Aktor-Arcada (în urmă, sub 20% în teren) și tronsonul 3 între Gurasada și Simeria construit de FCC-Astaldi (aproximativ 30% stadiu fizic).

Se poate estima că lucrările vor fi gata în anul 2024 când trenurile de călători vor circula cu 160 km/h (viteză maximă) pe un traseu reconfigurat care include 9 poduri noi peste Mureș, două tuneluri, dar și stații reabilitate, moderne.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share