Site logo
1 august 2020
Automotorul Electroputere VFU Pașcani

Automotorul Electroputere VFU Pașcani, DMU-01, se află în teste la Pojorâta, județul Suceava, pe secția de cale ferată 502, la o altitudine de 720 de metri.

Automotorul Electroputere VFU Pașcani

Informația a fost făcută publică sâmbătă dimineața de România Feroviară, care preia declarația în acest sens a inginerului Mihai Tudosă de la Electroputere VFU Pașcani, pe care o prezentăm în cele ce urmează:

”Atenție, se testează trenul automotor DMU-01, la Pojorâta (altitudine 720 m), în conformitate cu noile reglementări și tendințe europene unde se pune accent deosebit pe decarbonizare (după englezescul <decarbonisation>), unde un tren cu peste 200 de locuri poate înlocui 10 microbuze sau 5-6 autocare.

O companie din Pașcani, Electroputere VFU Pașcani și susținută de un holding important din Sud-Est-ul Europei, Grampet Group, vine cu o soluție pentru protejarea mediului, confortul călătorilor, eliberarea șoselelor, reducerea consumului de combustibil și multe alte avantaje pe care le-a reliefat și Petrache Poenaru, și A.D. Xenopol, și Geo Bogza și zeci de alți militanți pentru transportul pe calea ferată în lucrările publicate de-a lungul a două secole.

Nu există om din Electroputere VFU Pașcani, în trecut Remar Pașcani, care să nu fi pus umărul la treabă pentru realizarea automotorului DMU, amprenta și dăruirea fiecăruia regăsindu-se în imaginea acestuia când străbate munții, dealurile sau câmpiile României.

Ar fi păcat ca experiența dobândită să se rezume la fabricarea unei singure unități, având în vedere resursa umană și dotările care se regăsesc la Pașcani. Sper ca primii 150 de ani de tradiție care au trecut peste umerii celor care au lucrat, lucrează sau vor lucra la Pașcani în acest domeniu, materialul rulant, apreciat din toate punctele de vedere în întreaga lume – ecologie, economie, rapiditate, siguranță, confort – să sădească pasiunea și perseverența pentru fabricarea perechilor automotorului DMU-01!”.

Automotorul Electroputere VFU Pașcani are o capacitate de 164 de pasageri

Automotorul produs de Electroputere VFU Pașcani este destinat transportului pe distanțe medii cu viteză maximă de 120 km/h și este alcătuit din trei vagoane (vagon motor + vagon remorcă+ vagon motor). Pot călători în total 164 de pasageri (142 la clasa a 2-a și 22 la clasa 1), iar trenul are 60 de metri lungime.

Proiectul trenului de la Pașcani a început în 2011-2012, când s-a decis construirea unui DMU (Diesel Multiple Unit), iar materialele au început să sosească în 2013-2014 pentru construirea acestui prim prototip. Mare parte dintre componente vin de la companii cunoscute din Europa, iar designul exterior și cel al cabinei au fost realizate la Pașcani.

Încă nu au fost finalizate testele pentru omologare. Direcția tehnică a companiei estimează că mai durează două-trei luni până la finalizare. Automotorul va fi disponibil după obținerea certificatului de omologare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share