Site logo
VIDEO Cum se lucrează la noul pod feroviar peste Mureș pe tronsonul Ronaț Triaj-Arad
7 octombrie 2024

Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a prezentat luni cum avansează lucrările la noul pod feroviar peste Mureș de pe tronsonul Ronaț Triaj-Arad.

”În cadrul modernizării liniilor dintre stațiile Ronaț Triaj și Arad, s-au proiectat o serie de pasaje, podețe și poduri. Astfel, la km. 2+610, conform proiectului, au început lucrările pentru construire a noului pod peste Mureș, la o distanță de aproximativ 1,3 km față de podul existent. Podul este alcătuit dintr-o deschidere de 180 m, tip arc metalic cu cale jos cu cuvă de piatră spartă și 9 deschideri de 50 m, tip grinzi cu zăbrele cu cuvă de piatră spartă, iar infrastructura acestuia va fi alcătuită din 2 culee și 9 pile”, se arată în postarea de pe contul de Facebook CFR Infrastructura Timișoara, unde este atașată și filmarea alăturată.



Stadiul lucrărilor la noul pod feroviar peste Mureș

În prezent, lucrările la noul pod feroviar peste Mureș se desfășoară astfel:

  • Culeea 1 – s-au forat pilonii, s-a turnat egalizarea, urmând montarea armăturii pentru fundația la prima culee;
  • Pila 1 – s-au forat pilonii, au fost livrate și sunt în curs de pregatire carcasele de armătură pentru pilele 1-6, urmând excavațiile pentru turnarea betonului.
  • În vecinătatea podului de peste Mureș, se lucrează la podețul de la km 1+908, unde s-a turnat fundația, s-a instalat armătura, iar în momentul de față se finalizează cofragul pe partea stângă.
  • În continuitatea podețului se fac lucrări la terasamentul căii ferate.

Obiectivele proiectului privind modernizarea căii ferate Ronaș Triaj-Arad sunt creșterea vitezei de circulație la 160 km/oră pentru trenurile de călători și la 120 km/oră pentru cele de marfă și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R).

Pe acest tronson cu o lungime de  54,86 km lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA, iar finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul statului.

Durata de execuție este de 102 luni (42 de luni proiectare și execuție și 60 de luni garanție. Valoare contractului (fără TVA) este de 2.184.174.656,60 lei, echivalentul a aproape 440 de milioane de euro.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share