Site logo
10 mai 2020
calea ferată de aeroport

Arcada Company a început pregătirile pentru montarea ultimelor pile (stâlpi de susținere) la calea ferată de aeroport, în parcarea hotelului Vienna House. Astfel, s-a trecut și de ultimul obstacol care stătea în calea realizării conexiunii feroviare. Și proiectul conex de dublare a căii ferate Mogoșoaia-Balotești avansează în ritm alert, iar austriecii de la Porr Construct promit că va fi gata înainte de termenul contractual.

Adrian Bărbulescu

calea ferată de aeroport
calea ferată de aeroport






Au apărut primii muncitori în parcarea hotelului Vienna House din Otopeni, une urmează să fie montate ultimele pile ale viaductului peste DN1 pe care va trece calea ferată ce va face legătura între Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă.

Patronii hotelului au deblocat calea ferată de aeroport

Patronii hotelului contestaseră în instanță decizia de expropriere și, la finele lunii decembrie, avuseseră câștig de cauză. Între timp însă ei s-au înțeles cu oficialii Ministerului Transporturilor, cu care au semnat un protocol ce-i permite constructorului să continue lucrările în ”ograda” lor.

”Luni începem relocarea utilităților – linii electrice de joasă și medie tensiune, rețele de fibră optică, telecomunicații, gaz și alimentare cu apă. La finele lunii mai va fi finalizată această operațiune, astfel încât în ultima săptămână să putem mobiliza instalațiile de forare”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Liviu Trenchea, șeful șantierului de la Otopeni. El a precizat că la finele lunii iulie viaductul va ajunge în dreptul DN1, pe partea stângă cum vii dinspre București.

Calea ferată de aeroport a fost contestată vehement de Ion Țiriac. Între timp, miliardarul s-a răzgândit

Au fost montate și aproape toate grinzile viaductului, cu excepția celor din dreptul punctului de oprire ce va fi realizat la Telekom Arena, patinoarul lui Ion Țiriac.

Inițial, miliardarul a fost cel mai vocal opozant al proiectului conexiunii feroviare, însă apoi ”a dat-o la pace”, după ce autoritățile i-au promis o stație de cale ferată în dreptul bazei sale sportive. Montarea grinzilor la punctul de oprire de la patinoar va începe pe data de 18 mai și va dura trei zile.

Mai departe, spre Halta Odăile, unde conexiunea feroviară se va ”înțepa” în Magistrala 700 București-Urziceni, lucrările sunt în toi. Au fost montate deja trei din cele patru schimbătoare de cale (macazuri) și a fost realizată suprastructura pe o distanță de 300 de metri.

Se fac ultimele finisaje la stația feroviară de la terminalul Sosiri, care va fi gata în iunie

De cealaltă parte a DN1, viaductul este gata până în dreptul Terminalului Sosiri al Aeroportului Henri Coandă, unde se fac ultimele finisaje la stația terminus. Acum, se lucrează la instalații, iluminat și acoperiș, care va fi placat cu alucobond, pentru a se încadra în arhitectura generală a aerogării. Inginerul Trenchea promite că la finele lunii iunie clădirea stației de călători va fi gata.

În ceea ce privește viaductul din această zonă, în săptămâna care începe mâine va începe așternerea stratului de piatră spartă, apoi montarea traverselor și a șinelor de la aeroport până la DN1. În paralel se lucrează la finisajele peroanelor din stație și la rețeaua de semnalizare feroviară și telecomunicații.

calea ferată de aeroport

calea ferată de aeroport
calea ferată de aeroport
calea ferată de aeroport
calea ferată de aeroport

Contract de peste 80 milioane de euro pentru calea ferată de aeroport, semnat cu un constructor român

Contractul pentru calea ferată de aeroport a fost semnat pe 11 iunie 2019 cu asocierea SC Arcada Company SA – SC ISPCF SA – DB Engineering & Consulting GMBH și are o valoare de 398,16 milioane de lei. fără TVA.

Proiectul are drept scop asigurarea unei legături directe între Gara de Nord Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă prin construirea unei căi ferate duble în lungime de 2,95 km și a unui viaduct de 1,52 km care va supratraversa DN1.

Se lucrează ”cu talent” la dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești. Proiectul prinde contur

Dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești este un proiect complementar conexiunii feroviare spre Aeroportul Internațional Henri Coandă. În paralel cu linia simplă existentă, se construiește o alta, pe o distanță de aproximativ opt kilometri.

calea ferată de aeroport

calea ferată de aeroport

calea ferată de aeroport

Deja, terasamentul este aproape gata între Mogoșoaia și pasajul de peste DN1, iar până la Halta Odăile, unde se face bifurcația spre aeroport, au fost puse și șinele. Se lucrează în ritm alert și la pasaj (podul feroviar), unde se fac operațiuni de sablare și de revopsire, iar apoi se va trece la înlocuirea traverselor pe ambele fire de circulație.

A fost demolat PO Aeroport, inaugurat de Radu Berceanu cu sprijinul Club Feroviar

Punctul de oprire de dincolo de DN1, inaugurat în 2009 de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu, cu sprijinul Club Feroviar, a fost demolat. De aici, călătorii erau preluați cu microbuzele CFR Călători și duși până la Terminalul Plecări al aeroportului.

Această conexiune, chiar și cu transbordare auto, a fost extrem de utilă, mai ales în perioada în care pe DN1 se lucra la construcția pasajelor supraterane de la Băneasa Shopping City (mall-ul fugarului Puiu Popoviciu) și de la Aleea Privighetorilor și la cel subteran de la Aeroportul Băneasa. Din cauza lucrărilor, traficul pe DN1 era supraaglomerat, iar mulți oameni au preferat să meargă cu trenul la aeroport.

Structura de rezistență a noului punct de oprire va fi gata la sfârșitul lunii mai

Acum, austriecii de la Porr Construct lucrează la construcția unui alt punct de oprire, mai aproape de DN1 față de primul, la standarde adaptate anului 2020.

calea ferată de aeroport
calea ferată de aeroport

calea ferată de aeroport

”Aici se vor turna 900 mc de beton și se utilizează 150 de tone de armătură, numai în structura de rezistență, care va fi gata la finalul acestei luni”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Adrian Bodoc, șeful șantierului de dublare a căii ferate Mogoșoaia-Balotești. După ce va fi gata structura de rezistență, vor fi construite două peroane cu lungimea de 150 m fiecare și se va trece la montarea instalațiilor, a iluminatului, a lifturilor și a scărilor rulante. În dreptul stației, va fi amenajată o parcare de tip park&ride.

Proiectul ar putea fi finalizat înainte de termenul contractual

Constructorul spune că, după toate datele, întreg proiectul, care are ca termen de punere în funcțiune data de 31 decembrie 2020, va fi gata mai devreme.

”Noi sperîm ca până la finele lunii august să fie gata, pentru ca apoi, la începutul lui septembrie, să începem testele, care vor dura o lună sau două. Astfel, la sfârșitul lui octombrie-începutul lui noiembrie proiectul ar putea fi finalizat”, a mai spus Adrian Bodoc.

Contract de peste 10 milioane de euro cu austriecii de la Porr

Obiectivul de investiţii Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, în valoare de 50,5 milioane de lei, are finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

Trebuie precizat faptul faptul că proiectul reprezintă prima lucrare de dublare a unei linii de cale ferată realizată după 1989 pe reţeaua feroviară exclusiv din fonduri de la bugetul de stat.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share