Site logo
9 iunie 2020
prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată

La finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri, președintele Klaus Iohannis a propus marți prelungirea stării de alertă, dar cu mai puţine restricţii.

prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată

”Pentru că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăriri noi, avem 150 de persoane la tratament intensiv, ne face să fim precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanţarea, portul măştii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare. Guvernul va dezbate în şedinţă această chestiune. Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine ca până acum”, a declarat Iohannis,

Prelungirea stării de alertă. Apelul lui Iohannis către parlamentari

Referitor la faptul că Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă, preşedintele le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili.

El a argumentat că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire limitată a epidemiei.

”Aţi umărit un studiu nou, conform căruia fără aceste măsuri, în Europa am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei. Dragi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit corecte”, s-a adresat el senatorilor şi deputaţilor.

Legea a fost adoptată la jumătatea lunii trecute

La mijlocul lunii trecute, Parlamentul a aprobat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În actul normativ se precizează și ce înseamnă starea de alertă în transporturi în general și în transporturile feroviare în special.

Pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Orban propune, Bode avizează

Aceste măsuri se instituie la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), a cărui președinție este asigurată de premierul Ludovic Orban, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne. Apoi, măsurile propuse de CNSSU privind activitățile de transport se avizează de ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în cazul de față, Lucian Bode.

Starea de alertă în transporturi feroviare: igienă în gări și în trenuri

Pe durata stării de alertă, în domeniul transportului feroviar, Ministerul Transporturilor poate dispune măsuri, respectiv restricţii, cu privire la: igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune din gări, halte, staţii sau puncte de oprire, a echipamentelor şi garniturilor de tren, procedurile şi protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, staţiilor sau punctelor de oprire, dar şi în interiorul vagoanelor şi garniturilor de tren, gradul şi modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniu.

La articolul 37 al legii se precizează faptul că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, la propunerea CNSSU, poate lua măsuri, respectiv restricţii, în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri şi persoane, precum şi în domeniul comunicaţiilor, de comun acord cu miniştrii de resort din statele membre ale Uniunii Europene, sau celelalte state, după caz.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share