![VIDEO. Sorin Grindeanu reconfirmat ministru al Transporturilor în fața unor parlamentari apatici VIDEO. Sorin Grindeanu reconfirmat ministru al Transporturilor în fața unor parlamentari apatici](https://cfir.ro/wp-content/uploads/2024/12/Ciolacu-Grindeanu-tren-scaled-1-810x350.jpg)
![](https://cfir.ro/wp-content/uploads/2024/12/Ciolacu-Grindeanu-tren-scaled-1.jpg)
![](https://cfir.ro/wp-content/uploads/2024/12/Ciolacu-Grindeanu-tren-700x700-1.jpg)
Împăunându-se cu merite care nu îi aparțin, dezinformare, ascundere și filtrare în interesul său a realităților neconvenabile, acestea au fost strategiile utilizate de Sorin Grindeanu în fața Comisiei de Transporturi a Camerei Deputaților la audierea sa pentru obținererea unui nou mandat de ministru al Transporturilor.
Cu 14 membri ai Comisiei Deputaților din partea PSD – PNL – UDMR – minorități, majoritatea având singură legătură cu domeniul Transporturilor calitatea lor de automobiliști, și un secretariat de ședință asigurat de ștersul ex-ministru al Transporturilor, Lucian Bode, lui Sorin Grindeanu i-a fost simplu să obțină votul pentru un nou mandat.
La vot au fost prezenți și membrii Comisiei de profil din Senat, aproximativ 12 senatori. Trei sferturi ministrul a vorbit de șosele, ca și până acum, iar când a fost vorba de căi ferate Grindeanu a fost expeditiv și imprecis.
Pe alături
Ce a spus ministrul despre căi ferate potrivit postării sale de pe Facebook, după audieri:
- (sunt – n.red.) 245 km de cale ferată îmbunătățită, modernizată și electrificată. În realitate linie electrificată nu s-a predat un km în acest an, mai mult singura licitație în curs de electrificare, Constanța – Mangalia a fost anulată. Nu se știe public ce tronsoane modernizate de CF au fost recepționate în 2024, mai puțin 15 kilometri în București și Giurgiu (nu tot sectorul). Stadiile de execuție precum Brașov – Sighișoara sunt mult rămase în urmă.
- deblocarea Portului Constanța. Lucrările au fost făcute mai degrabă de firme „aflate în cărți”, cu atribuiri directe, contestații numeroase. Fără a minimaliza importanța portului, lucrările sunt investiții inutile deocamdată, după cum se prezintă peisajul economic regional, anume concurență făcută la sud de coridorul Bulgaria – Grecia – Serbia, porturi ucrainene deschise, un coridor București – Constanța aglomerat și activitate economică restrânsă la nivel național.
- primul tren electric nou pus în circulație în ultimii 35 ani, dintr-o serie de 189 trenuri electrice noi. Sosirea, întârziată dealtfel, a primului tren livrat de Alstom nu e meritul Ministerului Transporturilor, ci a Autorității de Reformă Feroviară, desigur dacă putem vorbi de „merite”.
- despre ce nu a vorbit ministrul: viteză a trenurilor în scădere cu 2-3 kilometri la oră în 2024, față de 2023, trafic feroviar în scădere cu 10% în ultimii ani, număr a incidentelor feroviare cercetate de AGIFER în creștere cu o treime în 2024 față de 2023. În plus sunt nemulțumiri profunde ale Patronatelor privind energia de tracțiune, nivelul TUI, taxe majorate AFER, AGIFER, obstacole reprezentate de liniile ferate cu lucrări etc.
Vorbe
„Vom finaliza contractele aflate în derulare pentru îmbunătățirea, modernizarea și electrificarea a 1.260 km de cale ferată, finanțate prin fonduri europene. Iar la acestea se vor adăuga noi proiecte pentru care voi asigura finanțarea necesară. Trenurile noi achiziționate vor continua să intre gradual în circulație astfel ca în următorii 4 ani să avem o flotă de 189 de trenuri electrice noi și 39 de noi locomotive. La acestea se vor adăuga 75 de locomotive și 139 vagoane modernizate. Vom continua îmbunătățirea rețelei feroviare din zona Portului Constanța şi dezvoltarea rețelei de metrou în regiunea București-Ilfov.”, promite ministrul.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail