Acționarul majoritar al companiei Astra Vagoane Călători Arad și primarul general Nicușor Dan au anunțat luni că primul tramvai Astra la București va sosi în jurul datei de 1 iunie, cu două luni mai devreme decât se estimase inițial. Producătorul arădean se confruntă însă cu scumpirea accelerată a materialelor, iar edilul Bucureștiului a spus că este nevoie de o modificare legislativă, pentru a se putea reactualiza contracte cum este cel referitor la livrarea a 100 de tramvaie.
Primarul general Nicușor Dan, împreună cu viceprimarul Stelian Bujduveanu, însoțit de o delegație de consilieri generali și de specialiști ai Primăriei Capitalei și ai Societății de Transport București au vizitat luni uzina de tramvaie Astra Vagoane Călători din Arad.
„Am vizitat cele două fabrici. Delegaţia de la Bucureşti a avut prilejul să constate care este stadiul de fabricaţie şi, bineînţeles, pe flux, începând de la debitare şi până aici, la finalizarea tramvaiului, să vadă că noi aici fabricăm tramvaie şi că nu facem LEGO”, a spus Valer Blidar în debutul conferinței de presă. Precizarea a venit ca o replică a industriașului român la unele acuzații nefondate lansate de fostul primar general Gabriela Firea, potrivit căreia, la uzina din Arad doar se asamblează părți componente ale tramvaielor, fabricate în alte țări.
Pe 1 iunie, primul tramvai Astra la București
Primele șase tramvaie destinate Capitalei sunt pe linia de producție, în stadii avansate de realizare.
„Conform contractului, primul tramvai trebuia să vină în luna august, însă domnul director (Valer Blidar – n.red.) ne-a făcut o surpriză și în jurul datei de 1 iunie va veni primul tramvai. Pentru a convinge oamenii să folosească transportul public și să renunța la mașinile personale trebuie să facem investiții. În afară de cele 17 tramvaie produse în uzina proprie (tramvaiele Bucur LF produse la Uzina de Reparații Atelierele Centrale a STB – n.red.), restul până la aproximativ 300 de tramvaie din București sunt produse înainte de 1990. Sunt foarte bucuros că sunt într-o fabrică românească, sunt bucuros că avem un contract cu o firmă românească. După cum ştiţi, avem un contract semnat cu Astra Arad pentru 100 de tramvaie de 36 de metri. Cele pe care le vedeţi în spate sunt primele şase din acest contract. Conform contractului, primul tramvai ar fi trebuit să vină în luna august 2022, dar domnul director (Valer Blidar – n.red.) ne-a făcut o surpriză şi ne spune că în jurul datei de 1 iunie o să avem primul tramvai din această serie”, a spus Nicușor Dan la conferința de presă susținută alături de Valer Blidar în hala de producție a uzinei arădene.
Prețurile la oțel și alte componente au explodat
Industriașul din Arad a spus că nu are probleme cu forța de muncă, deoarece încă de acum opt ani a înființat o școală profesională cu o durată de trei ani. Anul acesta iese de pe porțile școlii a cincea promoție de meseriași.
„Probleme pot însă să apară din cauza lipsei unor materiale sau a prețurilor acestora. Furnizorii noștri din Europa – Austria, Germania – ne-au spus că se confruntă cu o criză de oțel din cauza războiului din Ucraina. Acum câteva luni, kilogramul de oțel era 0,7-0,8 euro, iar acum prețul a crescut la 2,75-2,80 sau chiar trei euro pe kilogram. Nu mai vorbesc de prețurile la gaz, la electricitate. Dacă statul nu va interveni cu niște reglementări s-ar putea să fie probleme”, a avertizat Valer Blidar.
El a precizat că, în opinia sa, toate măsurile luate de Guvern se bazează pe o premisă greșită, și anume datele furnizate de Institutul Național de Statistică: „INS ne spune că oțelul s-a scumpit cu 5%. Mă întreb la ce țară se referă”.
Nicușor Dan: este nevoie de modificarea Legii privind achizițiile publice
La rândul lui, primarul general a venit în întâmpinarea lui Valer Blidar și a spus că este nevoie de o modificare a Legii privind achizițiile publice, în contextul în care România s-a confruntat cu trei crize succesive: cea pandemică, cea energetică și apoi cea cauzată de războiul din Ucraina.
Nicușor Dan a precizat că această modificare ar trebui să permită renegocierea contractelor, afectate de creșterea prețurilor la materiale și utilități: „Va trebui să plătim un preț actualizat, doar că pentru asta avem nevoie de sprijin legislativ”.
Primul tramvai Astra la București va circula pe linia 41
Primarul Capitalei a precizat că primul tramvai produs de Astra Vagoane Călători Arad pentru București va circula pe linia 41, apoi următoarele pe liniile 1 și 10.
„Vagoanele cu durata de exploatare depășită, precum cele din gama Tatra, vor fi retrase din circulație etapizat, odată cu sosirea eșalonată a noilor tramvaie Imperio de 36 de metri, începând cu luna august 2022, și introducerea acestora în exploatare pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, a precizat ulterior STB.
Nicușor Dan a mai spus că în perioada următoare se va trece la lungirea refugiilor de pe liniile pe care vor fi introduse noile tramvaie.
Caracteristicile tramvaielor Astra pentru București
Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 metri, au o capacitate totală de 322 de locuri fiecare, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii.
Ușile, zonele de acces și trecerile asigură accesul călătorilor cu nevoi speciale (dizabilități locomotorii și/sau mobilitate redusă) pe platforma special destinată, dar și a celorlalți călători pe toată lungimea vagonului. Tramvaiul este prevăzut cu buton de semnalizare a intenției de acționare a rampei atât la interiorul, cât și la exteriorul vagonului, precum și semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul. Trapa (rampa) este rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală cu sistem de protecție împotriva plecării tramvaiului cu trapa deschisă.
De asemenea, noile tramvaie Imperio sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire, ceea ce asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces. Din punct de vedere al confortului, tramvaiele au următoarele dotări: echipament de climatizare destinat asigurării aerului condiţionat/încălzirii atât în salonul de călători, cât și la postul de conducere, salonul iluminat în tehnologie LED, sistem de informare vizuală și auditivă în tehnologie LED/LCD, afișaje de traseu exterioare și indicatoare pentru avizare stații cu LED-uri, monitoare extrawide pentru afișarea traseului și a stațiilor, precum și WIFI gratuit pentru călători.
În plus, tramvaiele beneficiază de sistem ticketing și sistem POS de achiziționare a cardului direct în tramvai. Noile vehicule au un nivel de zgomot redus, sistem de recuperare a energiei la frânare, sistem de supraveghere video 24/24 și sistem de numărare a călătorilor.
Ca noutate, în aceste tramvaie călătorii au posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat celorlalți utilizatori atunci când nu este folosit.
Nicușor Dan nu vrea tramvaiele de la Electroputere VFU Pașcani, dar spune că se vor da despăgubiri
Primarul general a fost întrebat de jurnaliști și ce se va întâmpla cu contractul pentru tramvaie de 18 metri care ar trebui semnat cu Electroputere VFU Pașcani.
„Este o complicație juridică. Licitația a fost făcută fără ca STB să aiba buget pentru aceste tramvaie, bazându-se pe banii Primăriei. Apoi, a venit Curtea de Conturi, care a spus că o asemenea practică este ilegală. Până la urmă, va trebui să se pronunțe instanțele. Nimeni nu poate obliga Consiliul General să aloce acești bani, dar este posibil să ajungem la o despăgubire de câteva milioane de lei (pentru producătorul din Pașcani – n.red.)”, a spus Nicușor Dan.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail