Site logo
22 martie 2022

Finanțările de la Uniunea Europeană sunt însoțite de o serie de condiții care trebuie respectate pentru a fi accesate, a avertizat marți, la Zilele Feroviare 2022, Mihai Frumosu, expert senior pe probleme de transport la Banca Europeană de Investiții.

El a arătat, în cadrul prezentării sale intitulate ”Drum de fier în direcția salvării Planetei”, că sectorul feroviar din România dispune de importate sume de bani de la Bruxelles, pe care trebhie să le acceseze pentru a moderniza infrastructura și materialul rulant.

”Bani sunt mulți, și din POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare – n.red.), și din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), și din CEF (Connecting Europe Facility), iar peste un an începe și POT (Programul Operațional Transport). Sunt sute de milioane, chiar miliarde de euro care așteaptă. Trebuie însă să înțelegem că banii care vin de la Uniunea Europeană nu suntca banii din partea unui părinte iresponsabil, care-i face toate poftele copilului. Dimpotrivă, sunt ca banii de la un părinte responsabil, care îi dă copilului o jucărie inteligentă, dar îi dă bani doar dacă își face lecțiile”, a explicat plastic Mihai Frumosu.



Provocările Pactului Verde European

Potrivit oficialului BEI PASSA, cea mai mare provocare a momentului o reprezintă schimbările climatice, fapt pentru care a fost adoptat Pactul Verde European.

Acesta prevede reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, iar sectorul transporturilor are o imporanță majoră în acest sens. ”Un simplu transfer modal, de la rutier sau aerian la feroviar nu ajută la reducerea emisiilor de carbon. Și industria feroviară trebuie să proucă vehicule mai bune din punct de vedere calitativ”, a spus el.

În acest context, trebuie urmărite următoarele aspecte: necesitatea trasabilității materialelor și a energiei folosite în fabricație, conținut de materiale reciclate utilizate si un procent de reciclabilitate a produsului, consumul de combustibil/energie, emisia de materiale si gaze poluante in timpul producției și exploatării.

Acțiuni concrete pentru creșterea atractivității sectorului feroviar

Mihai Frumosu a enumerat și o serie de acțiuni concrete care trebuie întreprinse pentru a crește atractivitatea sectorului feroviar.

În acest sens, el a menționat creșterea vitezei și eliminarea restricțiilor, prin intervenții de tipul quick-wins, realizate cu trenuri de lucru, o atenție concentrată asupra nevoilor pasagerului din partea autorităților metropolitane, regionale și locale. De asemenea, este esențială deschiderea pieței, instalarea de sisteme ERTMS, elaborarea de Contracte de Servicii Publice (CSP). Nu în ultimul rând, este vorba de calitatea serviciilor în stații și a materialului rulant.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Îndemn către viitorii ingineri și nu numai la Zilele Feroviare 2022

Responsabilul Băncii Europene de Investiții s-a adresat studenților care au participat, în aula Facultății de Transporturi a Universității Politehnica București, la dezbaterile din cadrul evenimentului Zilele Feroviare 2022.

”Va fi nevoie de specialiști nu numai în industria feroviară, unde se construiește propriu-zis, ci și în domeniul asistenței tehnice, de proiectarea, management de proiect, achiziții, consultanță”, le-a spus el viitorilor abosolvenți.

Zilele Feroviare 2022, cel mai important eveniment feroviar ”business to business” din România

Club Feroviar și Universitatea Politehnica București, cu sprijinul Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF), în parteneriat media cu AGERPRES și Jurnalul de Afaceri, organizează evenimentul strategic Zilele Feroviare 2022 – Summitul de Investiţii Club Feroviar.

Evenimentul are loc în perioada 22-24 martie, la Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Transporturi. Zilele Feroviare – Summit-ul de Investiții Club Feroviar este primul eveniment exclusiv feroviar din România dedicat investitorilor, managerilor de TOP din domeniu, dar și furnizorilor de echipamente, servicii și produse specifice. Evenimentul, ajuns anul acesta la a XVI-a ediție, reprezintă o platformă de comunicare între operatorii feroviari de transport, administratorii de infrastructură, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei feroviare internaţionale.

Sute de profesioniști și lideri de piață participă an de an la Zilele Feroviare, în București, într-un eveniment cu tradiție și cu rezonanță în industria feroviară din România.

AFLA MAI MULTE DESPRE SUMMIT PE www.summit.clubferoviar.ro

În prima zi, temele dezbătute oferă participanţilor posibilitatea de a afla detalii importante cu privire la strategiile pentru revitalizarea sistemului feroviar în post-pandemie, la contribuția acestuia la provocările impuse de contextul climatic actual, precum şi la stabilirea obiectivelor Uniunii Europene și modalitatea de a le atinge.

A doua zi a evenimentului va fi structurată în două paneluri, unul dedicat infrastructurii feroviare și altul dedicat transportului de marfă, călători și urban. Expoziția din cadrul summitului oferă posibilitatea de prezentare a produselor și serviciilor în fața unui public specializat și de a întâlni persoane cheie care acționează pe piața feroviară.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share