Site logo
27 decembrie 2019
Alianța VestuluiAlianța Vestului

Alianța Vestului (AVE) va intra în legalitate la începutul lui 2020, când va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, cu scopul declarat, printre altele, de a promova construcția unei linii ferate de mare viteză.

Alianța Vestului

Actul oficial de înființare al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului (AVE) între Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, a fost semnat în decembrie, la Primăria Timișoara, de primarii Emil Boc (Cluj Napoca), Ilie Bolojan (Oradea), Gheorghe Falcă (Arad, ales între timp eurodeputat) și Nicolae Robu (Timișoara).

În primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, partener al Guvernului, care urmărește să obțină un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Cu sediul în Timișoara, AVE își propune să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, printre cele mai importante fiind proiectele Autostrada Transilvania, Autostrada ViaCarpathia, Autostrada Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/tramvai/troleibuz/autobuz electric/metrou.

Alianța Vestului vrea facilități fiscale pentru firme

De asemenea, AVE prevede și un pachet de facilități oferite firmelor, susținerea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația publică locală. Totodată, susține construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene, informează Newsweek România.

Anunțată în septembrie 2018, la Timișoara, sub numele de Patrulaterala Vestului, alianța dintre orașele Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara își propunea schimbul de experiență dintre cele patru localități, dar și inițierea împreună a unor proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană. Consilierii locali din Timișoara au votat recent statutul și actul constitutiv, refăcute după Codul Administrativ, ei stabilind și primele obiective concrete.

Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale Alianței Vestului este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar vicepreședinte este Călin Bibarț, actualul edil-șef interimar din Arad.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share