Site logo
Andrei Vuță, HR Design: Tone de training-uri
15 iulie 2024

Un articol scris de Andrei Vuță – Partener HR Design

Pentru că și eu am parcurs la rândul meu anii de studii universitare, înțeleg foarte bine nevoia de educație permanentă a celorlalți. Sau nevoia de a participa la programe diverse de training, eventual repetate la anumite intervale de timp.

Chiar și schimbările recente din mediul profesional ne conduc către direcția asta: suntem înconjurați de foarte multe programe de training, dintre care unele ne promit cele mai fanteziste lucruri: că ne vindecă pe loc, că ne îmbogățesc peste noapte sau că ne transformă în vizionari de business în doar 2 zile.

Mai mult, în aceste condiții de comportament „hiperactiv” al industriei programelor de training, pot observa și o nouă tipologie a consumatorului de training-uri. Și anume, este vorba de un nou tip de client, care consumă haotic zeci de sesiuni în fiecare an. Nu contează cantitatea sau calitatea acestora. Dacă titlul „e la modă” și dacă primește la final o diplomă colorată, semnată de un „guru motivațional”, nimic altceva nu mai contează.

Acest tip de consumator nu-și dă seama că nici măcar nu apucă să asimileze informațiile primite. Și cu atât mai puțin, el/ea nu va reuși să pună în practică nimic din ceea ce a învățat la aceste cursuri. Va trece în fugă de la un seminar la altul, de la un trainer la altul sau va rămâne cu același trainer până când finalizează cele „87” de sesiuni disponibile în anul respectiv.

Te ajută să ”consumi” tone de training-uri?

Dacă crezi că ai un astfel de comportament obsesiv, de „gurmand” al programelor de training, e cazul să faci o mică pauză pentru a reflecta.

În primul rând, adu-ti aminte ce îți dorești de la cariera ta profesională și, mai ales, dă-ți seama unde te afli în momentul de față. Apoi, încearcă să vezi ce ai avea nevoie pentru a te dezvolta profesional. Poate ai nevoie de un curs tehnic, de un training de tehnici de prezentare sau poate de un curs de conducere de echipe.



Odată ce ai rezolvat acest prim pas, întreabă-ți colegii, managerii și prietenii dacă ei au trecut prin astfel de programe și, mai ales, daca programele parcurse de ei i-au ajutat cu adevărat în carieră.

Pentru că a face colecție de diplome costă nu doar foarte multi bani, dar necesită și un foarte mare consum de timp.

În sfârșit, după ce ai primit o referință de program de la cineva în care ai încredere, fă cursul respectiv! Apoi, FĂ PAUZĂ și ia-ți timpul necesar pentru a TESTA și PUNE ÎN PRACTICĂ ceea ce ai învățat. Nu trece haotic mai departe către un alt subiect.

În concluzie: fă-ți un plan fără să te grăbești și ține-te de planul ăsta etapă cu etapă, pas cu pas. Este cel mai bun sfat pe care ți-l pot da.


Cu o experiență de peste 20 de ani în companii multinaționale de telecomunicații și tehnologie, Andrei consideră că cel mai puternic atu al său este experiența de conducere de echipe și proiecte în întreaga regiune a Europei Centrale și de Sud-Est. Din anul 2021, Andrei și-a început călătoria antreprenorială ca partener în HR Design, o companie de consultanță de resurse umane ce oferă servicii complete de dezvoltare a oamenilor din organizații.

Andrei Vuță deține o diplomă în Inginerie Electrică la Universitatea Politehnica din București și un titlu de Executive MBA de la Asebuss.

Vezi și: Ești Inginer CFDP cu experiență sau fără? Hai pe www.CFiR.ro unde vei găsi peste 40 de oferte de la 15 companii

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share