Comisia pentru Politică Externă și Integrare Europeană din Parlamentul de la Chișinău a dat aviz consultativ pentru aderarea Republicii Moldova la COTIF.
Republica Moldova va aplica regulile Convenției privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) pe sectorul de cale ferată de la stația Ungheni până la punctul de trecere a frontierei de stat Ungheni-Iași pe distanța de 1.183 de metri și tronsonul de la stația Giurgiulești până la punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești-Galați, pe distanța de 272 de metri, lungimea totală fiind astfel de 1.455 de metri, informează Unimedia.
Republica Moldova la COTIF. Drepturi și obligații
Obiectivul de bază al Convenției COTIF constă în dezvoltarea și consolidarea colaborării în domeniul transportului feroviar, respectarea standardelor internaționale în transportul feroviar, posibilitatea transcrierii scrisorii de trăsură din CIM în SMGS și viceversa, ceea ce va duce considerabil la sporirea volumului transporturilor și, respectiv, a veniturilor obținute de pe urma acestor operațiuni.
Nota de transport CIM definește specificațiile contractuale standardizate pentru transportul feroviar internațional de mărfuri, în timp ce nota de transport SMGS include Contractul de transport internațional de mărfuri pe calea ferată. Totodată, vor fi respectate și normele internaționale ecologice, inclusiv și cerințele de protecție a mediului înconjurător.
Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) a fost înființată la Berna, în 1980. În prezent, membri ai Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare sunt 47 de state din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail