Site logo
27 noiembrie 2019
comisar european pentru Transporturi Adina Vălean în Parlamentul European Adina Vălean este audiată Audierea noilor comisari Adina Vălean comisar europeancomisar european pentru Transporturi Adina Vălean în Parlamentul European Adina Vălean este audiată Audierea noilor comisari Adina Vălean comisar european

Adina Vălean este comisar european pentru Transporturi, cu acte în regulă. Parlamentul European a votat miercuri la prânz noua componență a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen.

Adina Vălean este comisar european comisar european pentru Transporturi Adina Vălean în Parlamentul European

Adina Vălean a fost a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen.

României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Cea de-a treia nominalizare, Victor Negrescu, a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea acestuia prin moţiune de cenzură.

Apoi, noul premier Ludovic Orban a anunţat că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Ursula von der Leyen a ales-o pe Adina Vălean, soția fostului președinte al PNL Crin Antonescu.

Adina Vălean este comisar european. Noua Comisie își ”intră în pâine” pe 1 Decembrie

Legislativul de la Strasbourg s-a reunit luni seară în sesiune plenară, principalul punct al agendei acesteia fiind supunerea la vot a componenţei şi a programului viitoarei Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen.

După ce au evaluat comisarii desemnaţi, deputaţii europeni au decis miercuri să aleagă Comisia ca întreg, ceea ce va permite noului Executiv de la Bruxelles să-şi preia mandatul. Votul în plenul PE din 27 noiembrie a încheiat procedura de examinare atentă de către Parlamentul European a echipei propuse de comisari. Scopul este de a garanta că organismul executiv al Uniunii Europene dispune de legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor.

Ursula von der Leyen, aleasă în iulie preşedinte al viitoarei Comisii Europene, a prezentat echipa şi programul noii Comisii. În urma unei dezbateri, europarlamentarii au decis cu majoritate simplă alegerea Comisiei Europene, care îşi va începe activitatea pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

Ursula von der Leyen vrea să se apuce de lucru

Ursula von der Leyen a promis miercuri, în plenul Parlamentului European, ”transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre”, în timpul mandatului de cinci ani al noului Executiv comunitar.

”Şi vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru”, a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, care va fi formată din 12 femei (faţă de nouă femei în Comisia Juncker) şi 15 bărbaţi.

O provocare ”existenţială” pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxelles-ul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice”, a subliniat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European. În opinia sa, tranziţia către ”neutralitatea climatică” până în 2050 trebuie să fie realizată într-o ”manieră durabilă”, în contextul în care numeroase regiuni europene se bazează pe rezervele de cărbune pentru crearea de locuri de muncă, acoperirea cererii de energie şi creşterea economică. Această abordare reprezintă o provocare și pentru Adina Vălean, deoarece domeniul transporturilor este prin factorii responsabili de poluare.

Felicitări pentru noua Comisie

”Felicitări doamnei von der Leyen și echipei sale de comisari, care a obținut astăzi votul nostru. Dacă decarbonizarea este o prioritate pentru noua comisie, atunci și sprijinul bugetar pentru tranziția către decarbonizare trebuie să reflecte această prioritate”, a scris pe Twitter eurodeputatul PPE Marian Jean Marinescu, membru în Comisia TRAN.

”Noua Comisie Europeană a fost aprobată de Parlamentul European, cu 461 de voturi pentru, 157 împotrivă și 89 de abțineri. Munca începe acum”, a scris eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan pe aceeași rețea de socializare.

Felicitări au venit și de la președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și de la actualul deținător al funcției de comisar european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

La rândul ei, Ursula von der Leyen a mulțumit, tot pe Twitter, în toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share