Site logo
12 februarie 2020
naveta cu trenulnaveta cu trenul

Consiliul Național al Elevilor își arată nemulțumirea față de faptul că școlarii care fac naveta cu trenul nu pot decontra transportul. Ordonanța de urgență prin care este reglementată decontarea navetei pentru elevi a apărut miercuri în Monitorul Oficial, dar se referă doar la transportul rutier.

UPDATE Ministerul Educației: Ordonanța a apărut ”într-o altă formă”. Se va publica ”o rectificare”

După ce a ieșit scandal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a precizat marţi seara că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu privire la transportul elevilor a apărut în Monitorul Oficial “într-o altă formă” şi urmează să fie publicată miercuri “o rectificare”. “Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă cu privire la transportul elevilor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării face următoarele precizări: dintr-o eroare materială în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă într-o altă formă. În cursul zilei de mâine, 12 februarie 2020, va fi publicată în Monitorul Oficial o rectificare, în acord cu forma adoptată în şedinţa Guvernului din 4 februarie 2020, pentru corectarea erorii materiale apărută în circuitul adoptării actului normativ. Facem precizarea că Ministerul Educaţiei Şi Cercetării a eliminat din textul iniţial sintagma ‘transport rutier’, păstrând termenul ‘transport’”, se arată într-un comunicat de presă al MEC.

naveta cu trenul

Actul normativ prevede că elevilor de liceu care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe de maximum 50 de kilometri, sau li se decontează contravaloarea a opt călătorii dus-intors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Decontarea se face pe baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier, se arată în document. Ordoanța prevede că, la 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial, Ministerul Educației trebuie să elaboreze procedura prin care se vor deconta banii.

Elevii care fac naveta cu trenul, discriminați. Ordonanța nu se referă la transportul feroviar

Consiliul Național al Elevilor arată că ordonanța nu rezolvă problema transportului pentru toți elevii, pentru că nu se referă deloc la transportul feroviar.

”Conform textului ordonanței, decontarea se realizează pe baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier, aspect discriminatoriu pentru un procent considerabil de elevi care fac naveta folosind mijloacele de transport feroviar. Mai mult decât atât, deși Consiliul Național al Elevilor a solicitat ca în textul ordonanței sintagma elevilor care nu pot fi școlarizați să fie transformată în elevilor care nu sunt școlarizați, din motive evidente ce țin de școlarizarea elevilor din învățământul liceal, de exemplu, care pot opta, în baza procesului de admitere, pentru a învăța într-o unitate de învățământ cu profil diferit față de licelee din localitatea de domiciliu, Guvernul României a decis să aprobe ordonanța într-o formă chiar și mai discriminatorie decât înainte”, arată elevii într-un comunicat.

”În calitate reprezentanți ai elevilor din România, condamnăm, cu fermitate, modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanță de urgență, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanților, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va crește și mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul și a ales să îi sară din ecuația parlamentară!”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share