Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu exclude insolvența Metrorex și nici varianta de a face concedieri la metrou, ca soluție pentru reducerea cheltuielilor.
Cătălin Drulă a vorbit luni seara la Digi24 despre situația de la Metrorex, ocazie cu care a reluat tema sa mai veche, potrivit căreia în ultimii trei ani de zile cheltuielile salariale s-au triplat. Acum, mai există soluția reducerii de personal sau intrarea companiei în insolvență, spune ministrul Transporturilor.
”Domnul Rădoi (Ion Rădoi, liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, n.red.) este în spatele a ceea ce se întâmplă la metrou, nu de azi, de ieri, ci de vreo 20 de ani. Lucrurile sunt de natură penală, oamenii sunt versați. Ei știu că nu pot face grevă, pentru că nu le permite legea pe timpul stării de alertă. Conflictul social are niște reguli. Oprirea voluntară a lucrului are niște reguli. Trebuiau să meargă o parte din trenuri, trebuia notificată, e un întreg cadru legislativ”, a declarat Cătălin Drulă.
El a susținut că la protestul de vineri, când activitatea metroului a fost blocată, au venit oameni care nu erau în tură, fără revendicări în prealabil, care nici nu au apărut. ”Oamenii ăștia se uită la Rădoi cu teamă. De ce? Pentru că el a fost mai tare decât miniștrii, decât prim-miniștrii. E normal atunci să se întrebe unde este autoritatea statului. De asta este important să nu negociem legea. Din informațiile pe care le am, erau oameni care nu aveau legătură cu metroul. A fost o acțiune ilegală complet”, a mai spus oficialul guvernamental.
Eșalonarea majorării salariale, concedieri sau insolvența Metrorex – variante luate în calcul
El a precizat că nu s-a redus salariul la Metrorex și nu a fost nimeni disponibilizat. Totuși, el a omis să spună că directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, le-a cerut sindicaliștilor să-i convingă pe angajați să renunțe la majorarea salarială de 18% negociată anul trecut.
Tot el a precizat, câteva minute mai târziu, că ar vrea să eșaloneze această majorare de salariu deja a acordată: ”Am vorbit cu unii angajați. În an de pandemie nu se aștepta nimeni să aibă această creștere. Această creștere poate fi eventual acordată eșalonat. Mai există varianta reducerii de personal, sau compania, varianta cea mai neplăcută, va intra în insolvență. Nu cred că-și dorește nimeni asta, dar este o variantă”. (A.B.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail