Site logo
Ce modificări poate aduce starea de urgență în transportul feroviar din România
15 martie 2020
starea de urgență controlor de tren Contractele de servicii publice naveta cu trenulstarea de urgență controlor de tren Contractele de servicii publice naveta cu trenul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă seara, cu prilejul depunerii jurământului de către membrii Cabinetului Orban 2, că de luni se va institui starea de urgență pe teritoriul României. Această situație este reglementată de articolul 93 din Constituție, dar și de Ordonanța de Urgență 1 din 1999.

Adrian Bărbulescu

starea de urgență controlor de tren Contractele de servicii publice naveta cu trenul

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;

b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, se arată în Ordonanța de Urgență 1/1999.

Președintele instituie starea de urgență, Parlamentul aprobă

Instituirea stării de urgenţă se face de preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. Decretul de instituire a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă. în termen de cel mult cinci zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate. În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Se poate dispune anularea unor trenuri

Autoritățile pot limita sau interzice circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone, pot dispune închiderea temporară a unor stații de carburanți, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice, să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate sau să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

De asemenea, autoritățile pot să închidă frontiera de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa. Acest lucru poate însemna și limitarea curselor aeriene, a transportului pe calea ferată sau rutier.

CFR Călători a anunțat deja sâmbătă că începând de luni vor fi anulate șase trenuri internaționale spre și dinspre Ungaria, care utilizau punctul de trecere a frontierei Valea lui Mihai. În condițiile stării de urgență, este de așteptat să fie luate și alte decizii similare.

Gabriela Firea a ajuns la vorba lui Traian Băsescu

În București se preconizează o limitare a circulației transportului în comun. „Cred că una dintre măsuri o să fie limitarea, reducerea mijloacelor de transport în comun care fac foarte multă aglomeraţie, în special metroul. Asta nu o să fie o problemă, dacă activităţile sunt reduse. Cetăţenii să înţeleagă că o să funcţioneze serviciile de care au nevoie (…) Sigur că limitările or să fie graduale, în funcţie de evoluţia situaţiei, de numărul de români care vin în Bucuresti şi în ţară şi de căţi or să fie descoperiţi cu coronavirus”, a spus primarul general Gabriela Firea.

Închiderea metroului bucureștean a fost cerută de fostul președinte Traian Băsescu încă de luni, iar solicitarea a fost reluată vineri seara, la B1 TV. ”Pentru ce îi mai trebuie domnului ministru Vela şi premierului să ţină mall-urile deschise? Trebuiau închise, pentru ce nu se închid barurile de noapte, cazinourile, pentru ce mai circulă metroul la ora asta când poţi să suplineşti parte din job-uri cu lucrul de acasă? Pentru ce nu iei măsurile cele mai severe? La naivitatea preşedintelui care felicită incapacitatea celor de la Interne de a implementa măsurile e pur şi simplu stupefiantă, nu pot să înţeleg”, a declarat fostul ministru al Transporturilor.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share